Puteri kedua


Assalamualaikum ..

Harini ter...rajin pulak nak kongsi pengalaman jaga anak dara. Pelik kan? Macam nak menunjuk pulak dia ada anak dara . Eh ,tak baik buruk sangka... Hehehe



Ety dilahirkan ketika Along berusia 15 bulan. Ye Along dengan Ety jarak setahun jek. Memang rapat. Puncanya maq tak reti macamana nak makan pil perancang keluarga lah haha nanti ada masa kita sembang pasal tu ya. Sekarang pasal ety dulu.



Sejak lahir dengan berat 3.8kilogram , sampailah keharini , ety tak pernah slim. Badan tetap maintain 'rendang' bukan rendang daging ya , rendang tu kata kata lama gantikan  ayat perumpamaan ,tak tinggi ,tak katik , tak kurus kering ,tak gemuk gedempol , haha yang sedang sedang saja .. ( macam? Macam emak dia )😉

Masa ety masuk kolej kejururawatan, dia dah pandai melaram. Reti dah make up , pandai dah pakai kanta lekap ,duit alaun boleh kata 10% habis kat barang make up dia setiap bulan. Haish.. duit yang baki dihabiskan kat aktiviti kelas dan makan! Ya , ety suka makan!

3tahun dalam asrama ,bila balik cuti sem, masuk je pintu rumah kami ,ayat pertama dia akan tanya maq ialah " makk..ety kurus ke gemokkkk " hahaha kadang maq tipu ,maq cakap , " hey asal kurus sangat niiii ,tak makan ea?" padahal tak kurus pun ,gebu gebas lagi adalah hahaha. Dan  anda rasa dia puasati dengan jawapan maq tu? Heheheh tentunya tidak..

Paling leceh bila maq update gambar dia kat instagram untuk melepaskan rindu. Yelahkan Kuantan - Batu Pahat bukan dekat ,naik kereta kami yang tak kuat pecut tu dekat 5jam ,itu pun berhenti 2kali jek. Kalau gambar yang maq siarkan tu ,pada maq , elok dah gambar tu , buktinya gambar tu dapat banyak like dari follower maq  , tapi dia seboleh boleh suruh delete , kata dia gambar tu muka dia tak cantik ,buruk , nanti dia bagi gambar cantik cantik ,baru maq boleh update kat instargam maq. Haha cerewet !!

Akhirnya , terpaksalah maq ikutkan kata dia. Delete pun delete la hmmm.. Kalau anda ada like gambar maq kat instagram tu ,lepastu anda tengok gambar tu dah takda lagi..haa tu kerja si etylah tu ! 😂



Ramai ahli keluarga kata ety ialah maqnie junior , wajah kami sama. Tapi pada maq , zaman muda maq dulu ,maq lawa sikit , haha jangan nak lawan tokeh okeh , maq tak mainlah make up make up macam ety tu , i love natural beauty ! 😜

Bulan Oktober nanti ety akan konvo di Kolej Sain  Kesihatan  Bersekutu  Sultan Azlan Shah, Ipoh ,Perak. Dan buat masani  ety sedang berkerja sambilan sebagai jururawat peribadi di Batu Pahat ni. Eloklah tu ,nanti duduk rumah kerjanya makan ,makan ,makan . Lepastu tanya emak dia , gemuk ke kurus , haha pening nak jawab.

Sekarang ni baru maq paham, bila sebut anak gadis zaman sekarang , semua hal mereka nak nampak cantik. Penampilan terutamanya jadi fokus mereka. Sanggup berhabisan semata mata nak anak mata hijau,biru laut ,brown . Gigi nak pasang pendakap warna warni ,sedangkan gigi tu elok dan cantik dah bila tak pakai apa apa hiasan. Yang penting mulut tak berbau petai , 😂.

Ety ! Kelemahan dia apa ?

Suka cakap lepas tapi suka buat lawak kadang sampai menangis adiknya gelak.

Suka masak tapi buat kuih tak pernah menjadi terutama buat kek.

Kalau dia kata A ,jangan kita suruh pilih B , sampai kiamat pun dia akan kata A.

Kerja kadang rajin ,kadang malas . Haha bila takda mood dia akan ponteng. Lepastu sibok cakap nak sambung belajar. Masa belajar cakap penat , dah kerja cakap nak belajar , haha haru biru budak tu.

Keistimewaannya?

Kalau dah suka makan ,tentunya dia tak kedekut pasal duit . Cuma ety kalau nak dapatkan sesuatu dia akan lebih hati hati dan berusaha. Dia cakap barang tu kalau nak pakai lama dan selesa ,kenalah yang betul betul sesuai dengan kita. Kalau ety cari sepasang kasut jek , tak sah kalau tak masuk 4/5 buah kedai. Kadang boleh pergi 2/3 pasaraya ! Haha boleh tanggal kepala lutut ko ! 😂 ( psst..tu perangi apak dia le tu , nak yang kualiti dan kalau boleh harga ikut bajet dia ,bukan ikut harga kedai haha ).

Dia ni pembersih , sarung tilam ,sarung bantal kalau boleh hari hari dia nak basuh. Fabrezz tu dah jadi bff dia dah. Tapi kalau  malas  dia dah datang, dia lebih suka lepak bilik main game , 😅


Ety , selamat menempuh dunia baru. Dunia berkerja. Dunia orang dewasa. Sijil jururawat tu bukan hiasan , jadilah jururawat yang boleh dibanggakan oleh pesakit anda . Jangan cepat putus asa. Mak tau ,banyak cita cita awak sedang menyusul , mak cuma mampu doakan untuk semua impian awak jadi kenyataan.

-jaga solat
-jaga aurat
-jaga budibahasa
-jaga iman dan akhlak
-jaga nama baik semus jururawat
-jaga diri
-fokus pada cita cita

Inshaallah..selagi nafas mak masih berhembus , mak takkan berhenti mendoakannya.


Comments