Mak Tam

Assalamualaikum.

Yau Mak Tam.

Sejak berkahwin, baru tahun 2018 inilah maq kenal dan masak sayur ini. Sebelum ini maq fikir ianya suku sakat adik beradik daun salad yang cuma layak dimakan mentah. Rupanya bila digoreng bersama ikan bilis atau udang kecil , memang sedap!

Masa encik suami bawa balik untuk pertamakalinya yau mak tam ini. Beliau kata:  ada "mak tam " kat dapur. Masa tu dalam fikiran maq ,"mak tam " tu ibu saudara maq !

Kemudian maq tanya ," abang jumpa mak tam kat mana?"
Encik suami terpingga pingga ! Pergilah dapur tengok dulu ,katanya sambil gelak .

Maq pun pergilah ke dapur , ada bungkusan sayur diatas kabinet tu , dan .. Laa sayur niii.. Hahaha cakaplah yau mak tam ! Ni cakap mak tam , saya ingat isteri pak tam kat dapur tadi ! Tak pernah pernah datang rumah kita , terus ke dapur orang tua tu ! Biasakan mesti duduk ruang tamu dulu hahaha.

Encik suami gelak, maq pun gelak bingung !😅

Semenjak dari haritu , encik suami dah kerap beli yau mak tam ini sebagai menu makan kami. Yang lapisan dalamnya ( sayur yang muda )maq lebih suka makan sebagai ulam. Sedap sangat bila dicicah sambal belacan atau kuah kari  atau asam pedas !

Anda yang tak pernah rasa ,kena cuba ! Masaknya pun tak ambil masa lama , tumis bahan bahan (bawang putih ,bawang merah ),agak dah garing bawang ,masukan udang, bila dah separuh masak udang tu ,masukkan yau mak tam , balik balikan bagi sekata,  layu  sedikit dah boleh padam api.

Apa khasiat yau mak tam ? Ada sesetengah orang mereka buat detox colon dicampur dengan sayur ini. Bawah ini  antara contohnya yang maq dapat dari google.

Detok colon
1 biji ubi beet, dipotong dadu
Sepohon batang saderi
Segenggam daun ketumbar
1 batang timun
1 sudu teh halia
2 biji lemon
10 helai daun Yau Mak Tam (baby Lettuce)
2 genggam sayur bayam
Segenggam daun parsley
15 lobak merah, diambil jusnya

Penyediaan:
1. Buat satu resipi jus setiap hari. Setiap resipi menghasilkan 8 gelas jus segar.
2. Masukkan jus di dalam botol bertutup dan simpan di dalam peti sejuk.
3. Setiap satu jam, minum segelas jus (dalam tempoh 8 jam)
4. Setiap kali anda dahaga, minum sekurang-kurangnya segelas (atau lebih) air kosong. Elakkan minum air manis dan berkafein.
5. Setiap hidangan untuk 3 hari terdiri daripada jus sahaja, kecuali makan malam.
4. Setiap hari, selepas habiskan jus detok terakhir,  anda digalakkan hanya makan makanan yang dipanggang atau dibakar, sayuran hujau dan protein tanpa lemak.
5. Setiap petang, minum segelas air suam  yang mengandungi teh chamomile dengan lemon yang baru dimasak.


Nota maq : semuga perkongsian ini beri manfaat bersama. Wasalam..

Popular Posts