Skip to main content

Cara Nak Doh lebih gebu

Assalamualaikum.

Sebelumni ( beberapa tahun sebelum) bila maq buat kuih yang bahannya ada guna yis kering (mauripan) maq akan tabur je yis kedalam tepung, gaul gaul ,masukan bahan bahan lain ,uli dan siap !!  Tapi hasilnya ? Ya , kuih maq buat tu "jarang menjadi". Biasanya tak jadi, heheee..

Tapi maq tak salahkan kuih yang tak gebu tu, biasanya maq salahkan tepung atau yis , Allah huakhbar.. Perempuan kan ,mana nak ngaku salah diri sendiri, 😂 #pengakuansebenar

Setelah hampir 4tahun maq tak guna bahan yang ada yis untuk buat kuih sebab maq dah putus asa , baru baru ni maq teringin nak buat pau . Tu pun atas  permintaan anak anak maq yang kononnya teringin nak makan kuih pau. Buat alasan pandailah diaorang tu ,buat kuih ? Makkk jugakkk . Dan ? Ye , Maq search youtube !

Masyaa Allah , rupanya nak doh jadi gebu gebas , kita kena bancuh yis (mauripan) dengan air suam ! Alhamdulillah , doh maq menjadi ! Thanks Allah 😍. Tak sia sia maq search video di Youtube . Terima kasihlah pada yang berkongsi tu. Dapat juga beliau pahala jariah yang berterusan ,inshaa Allah..


Pau goreng dan pau kukus

Gebu semacam !

Inti : kacang merah

Dan sekarang maq dah berpuasati lah sikit dengan hasil  dari penggunaan yis ni. Kalau tidak sebelum sebelum ni, kuih maq kalau dibaling keluar tingkap , boleh benjol kepala kucing yang  sedang lalu tepi tingkap tu , kihkih 🙊

Popular posts from this blog

Dos Ubat Bertambah Sebab Degil

Aidil Adha 2025

Seindah Apapun Dunia

Perihal Penyakit Ain

Muslim Malaysia Beruntung

Kita Hanya Seorang Hamba

Cara Rebus Nasi Impit Yang Jimat Masa Dan Kos

Zikir Bangun Tengah Malam

Daging Korban Nak Masak Apa?

Ayat Orang Redha