Assalamualaikum.
Sudah jadi rutin encik suami sejak berkahwin. Setiap hari cuti ( offday ) beliau akan pastikan stock bahan untuk memasak seminggu mencukupi. Kerana itu adalah antara nafkah dan tanggungjawab seorang suami dan juga seorang bapa.
Gambar atas tu hasil beliau ke pasaraya Nirwana pagi tadi. Sayur sayuran dan bahan masakan itu untuk stock seminggu keluarga kami. Mana ikan? Ayam? Semua tu sudah dibeli sejak semalam ( hari Sabtu ) Dah beku dah dalam petisejuk tu.
Mungkin setiap orang punya cara tersendiri ketika berbelanja. Tapi bagi encik suami, beliau lebih rela keluar seawal 6pagi untuk kepasar ikan dan sayur , semata mata nak isterinya memasak dirumah. Maq bukan masak sedap mana pun. Masakan yang jenis biasa biasa jek. Yang penting ada sayur,ikan dan sambal ! Hehehe tak jawa lah kalau makan takda rasa pedas ! Kan?
Nak makan diluar ? Ya , seminggu sekali atau dua minggu sekali sudah memadai. Bukan setiap hari . Bukan kedekut tapi demi kesihatan semua orang dalam keluarga ini.
Pernah buat tiap hujung minggu,kami makan kat luar dan hasilnya ,berat badan masing masing naik mendadak dan badan pun tak tentu rasa. Apa taknya makanan dikedai tak menjamin makanan sihat. Of couse lah rasanya sedap tapi makanan tu makanan yang sihat ke? Sesuai ke kita makan tiap tiap hari? Berapa jenis perasa mereka letak untuk beri keenakkan masakan?
Sekarang pun kami dah cuba suruh anak anak dara kami kurangkan makan makanan segera. Air manis yang pekat padu tu dah jarang maq izinkan mereka beli. Sesekali nak rasa takpa , jangan selalu ! Maq cakap dari pada mereka beli air berboba yang entah asal dari mana resepi tu,lagi bagus mereka beli jus buah buahan yang segar dan sedap. Halal pun dijamin halal.
Ye , kesan makan makanan tu takkan nampak sekarang tapi tunggulah usia dah masuk ke umur 40tahun dan keatas. Masatu nak makan sedap pun dah tak sedap.. So mula kan dari sekarang. Jaga tabiat pemakanan. Kawal apa yang kita makan. Makan untuk sihat bukan untuk ikutkan nafsu.
Nota maq : apa pun yang kita buat ,setiap yang berlebihan pasti akan mudaratkan. Betul tak?
Lihat gambar . Menu dah terbayang diruangan minda.
Labu nak masak lemak ( 2kali masak )
Tomato goreng berlada + bawang besar +ikan bilis+ kicap sikit.
Sawi jepun goreng dengan telor.
Ulam raja buat ulam.
Cili merah dan cili hijau nak buat sambal hijau. Masak lebih lebih boleh simpan dalam petiais.
Kobis masak sayur campur atau goreng dgn sos tiram ,atau masak sup atau masukan dalam masakan tomyam. Atau buat ulam aja. Besar kobis tu!
Okey ,cukup untuk masakan sayur seminggu ! Nak dengan taknak jek sebetulnya ,kan?😂
Dalam petiasi.
Ayam muda seekor.
Ayam tua dua ekor.
Ikan 3kg ,3jenis.
Itu nanti dah tiba masa nak masak,baru maq fikirkan menu apa sedap. Bukan sekarang .
Sejujurnya maq nak beritahu ,bukan senang nak senang.
Comments
Post a Comment