Nak Diet Kena Pandai

-السلام عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاته-

"Mak ,malam nanti ety tak nak makan nasik.. Nak buat air manis ,makan dengan biskut jek. Roti pun ada tu . Malaslah makan nasi, tadi petang kan dah makan nasi ,badan ni dah makin kembang dah" - itu kata kata anak maq yang nombor 2 ( Ety )

Sejak dari zaman kolej , dia memang dah kena jaga makan sebab kerjaya dia memaksa dia kena "maintain" kan penampilannya. Kalau nurse  sendiri tak jaga kesihatan ,macamana dia nak uruskan pesakit? Itulah antara kata kata bekas pelajar diKolej Kejururawatan Malaysia tu.

Maq cuma senyum..

Nasi tak nak? Tapi ety nak makan biskut/ roti bersama air manis? Lepas tu main pubg? Lepas tu tidur ? Masyaallah , salah tips ni.

Biskut tidak digalakan makan ketika diet kerana kalori dia tinggi. Lagi lagi diambil bersama air manis ,contohnya air teh tarik !

Makan je nasi seperti biasa . Makan seawal 2-3jam sebelum tidur . Sukatan nasi hendaklah kurang sedikit kuantitinya berbanding sayur dan protien. Amalkan sistem SUKU SUKU SEPARUH.

Suku pinggan untuk nasi
Suku pinggan untuk protien
Separuh pinggan untuk sayuran serat

 Atau kalau Ety malas nak makan makanan  yang serupa hari hari. Apa kata makan telur rebus untuk makan malam? Sebab kalori telur rebus sangat kecil lebih lagi kalau makan putihnya sahaja.



Ety : jom mak join diet sama sama ..

Maq : mak redha diri mak seadanya..nanti kurus macam ety ,orang keliru mana satu anak ,mana satu emaknya ..buat susah susah je diaorang nak mikir...🙊

Ety : 😓

Comments

mamapp said…
Kalau nak diet x boleh makan Cara mcm tu
Maqnie said…
Ya ,betul. Nak diet 80% kawal dari segi pemakanan , 20% dari senaman. Kalau salah cara makan nanti tak capai target diet yang dikehendaki.
Abam Kie said…
diet hendaklah diselangi dgn senaman n bersukan. baru berkesan..
Maqnie said…
Ya , tepat sekali.
hungryworm__ said…
numpang share ya min ^^
Hayyy guys...
sedang bosan di rumah tanpa ada yang bisa di kerjakan
dari pada bosan hanya duduk sambil nonton tv sebaiknya segera bergabung dengan kami
di DEWAPK agen terpercaya di add ya pin bb kami D87604A1 di tunggu lo ^_^