Skip to main content

Tips Masak Sagu biji

Assalamualaikum.

Ikut pengalaman peribadi maq, bila masak sagu biji ni, kadang tu menjadi, kadang  tu kelaut  jugak perginya. Harini terjumpa pulak tips yang maq rasa logik  untuk diguna pakai bila masak sagu biji. Bawah ni antara tips tersebut.

Apa pun apa yang maq harapkan,esok lusa kalau nak buat sagu gula melaka, dah sedap dah kejadiannya, Insyaallah..


-Pastikan air betul-betul mengelegak baru masukkan sagu, kalau tidak nanti hancur dan hilang.

-Jangan basuh sagu, kalau basuh nanti hancur.

-Kacau setiap 5 minit supaya sagu tidak berketul.

-Cuci sagu pada air paip & masukkan ke dalam bekas berisi air paip supaya tidak melekat.

-Selepas warna, biarkan dalam 20 minit supaya warna melekat & cuci kembali sagu selepas itu supaya kuah susu tidak bewarna.

-Pastikan penapis dicuci selepas tos sagu, kalau tidak nanti sagu melekat dekat penapis.

Okey,  semoga beri manfaat. 

Popular posts from this blog

Dos Ubat Bertambah Sebab Degil

Aidil Adha 2025

Seindah Apapun Dunia

Perihal Penyakit Ain

Muslim Malaysia Beruntung

Kita Hanya Seorang Hamba

Cara Rebus Nasi Impit Yang Jimat Masa Dan Kos

Zikir Bangun Tengah Malam

Daging Korban Nak Masak Apa?

Ayat Orang Redha