Assalamualaikum.
Ikut pengalaman peribadi maq, bila masak sagu biji ni, kadang tu menjadi, kadang tu kelaut jugak perginya. Harini terjumpa pulak tips yang maq rasa logik untuk diguna pakai bila masak sagu biji. Bawah ni antara tips tersebut.
Apa pun apa yang maq harapkan,esok lusa kalau nak buat sagu gula melaka, dah sedap dah kejadiannya, Insyaallah..
Ikut pengalaman peribadi maq, bila masak sagu biji ni, kadang tu menjadi, kadang tu kelaut jugak perginya. Harini terjumpa pulak tips yang maq rasa logik untuk diguna pakai bila masak sagu biji. Bawah ni antara tips tersebut.
Apa pun apa yang maq harapkan,esok lusa kalau nak buat sagu gula melaka, dah sedap dah kejadiannya, Insyaallah..
-Pastikan air betul-betul mengelegak baru masukkan sagu, kalau tidak nanti hancur dan hilang.
-Jangan basuh sagu, kalau basuh nanti hancur.
-Kacau setiap 5 minit supaya sagu tidak berketul.
-Cuci sagu pada air paip & masukkan ke dalam bekas berisi air paip supaya tidak melekat.
-Selepas warna, biarkan dalam 20 minit supaya warna melekat & cuci kembali sagu selepas itu supaya kuah susu tidak bewarna.
-Pastikan penapis dicuci selepas tos sagu, kalau tidak nanti sagu melekat dekat penapis.
Okey, semoga beri manfaat.
Okey, semoga beri manfaat.
Tk tips bermanfaat
ReplyDeleteSama sama wak
ReplyDelete