Assalamualaikum.
Maq antara peminat cendawan. Semua jenis cendawan maq makan kecuali cendawan beracun. Cendawan enoki merupakan cendawan kegemaran maq. Enoki memang sedap. Selalu maq masak sup atau tomyam. Dan bila maq dah cuba masak cara goreng, rupanya enoki goreng tepung sudah jadi makanan kegemaran keluarga maq pula. Tiap kali beli sayuran di pasaraya ,enoki antara yang wajib beli.
|
Selain harganya murah, bau dia pun tak kuat macam cendawan lain. |
|
Potong akar, basuh dan tuskan. |
|
Telur ayam dipukul kemudian enoki dicelupkan kedalam telur tersebut sebelum dilumur tepung bistari
|
|
Maq guna tepung goreng ayam bistari. Memang sedap bak hang! Tak perlu letak garam ,tak perlu letak serbuk lada. Semua dah ada dalam tepung ini. |
|
Lepas celup telur , kita lumur pula atas tepung goreng bistari. Dan goreng dalam minyak penuh dengan api yang sederhana. |
|
Alhamdulillah , siap dah. Enak dimakan gitu sahaja atau dimakan bersama nasi. Sumpah sedap ! |
Nota maq : katanya cendawan adalah makanan " sejuk " , dan seperti biasa maq nak beritahu , bersederhanalah dalam semua hal. Kerana tiap apa saja yang berlebihan dikhuatiri boleh memudaratkan. Wallahhua'lam.. Jum cuba enoki goreng!
Comments
Post a Comment