Kek Pisang

 

Kek pisang sebelum letak toping..


Bahan kek Pisang.

Pisang  2cawan

Tepung gandum 2cawan

Tepung naik sendiri 1cawan

Ovelet 1 sudu makan

Gula 1cawan

Minyak masak 1cawan

Telur B 2biji

Esen vanilla 1penutup

Cara :

Kedua tepung diayak untuk saring sampah kot ada.

Telur + gula + pisang + esen vanila + minyak diblend sampai kembang.Nak guna hand mixer pun boleh.

Bahan yang dah diblend tu masukan dalam mangkok adunan. 

Masukan tepung yang dah diayak sikit demi sedikit. 

Gaul sampai tepung habis.

Kacau perlahan lahan sampai adunan sebati.

Panas kan oven suhu 150 

Masukan adunan dalam loyang yang telah disapu margerin.

Bila oven dah panas ,masukan adunan dalam oven , set masa 50minit - 1jam . 

Mengikut jenis oven anda.

*Maq guna periuk noxxa( cake/bake 50 minute)

Bila dah masak , sejukan dulu ,baru potong.

Petang ni anak maq suruh letak toping coklat berlys . Ok done !





Kek ni maq belajar masa along darjah satu kot macamtu..(tahun 2001 ) haaaa lama sangat dah tak buat. 

Bukan malas tapi anak anak dan suami lebih suka makan pisang fresh jek , so maq tak payah lagi nak susah susah memasak pisang jadi kek !😂 

Tapinya ,ngko jangan caya sangat cik peah uii ,perempuan memang banyak alasan sebetulnya hahaha.


Kepada Ibu ibu yang sedang lagi sibok melayan selera anak anak yang sedang bercuti ni , silalah cuba resepi maq kalini. Sedap kalau makan panas panas , dalam musim hujan pulak tu.

 

Lepastu landing depan tv tengok ulangan drama " isteri bukan untuk disewa " pukul 4petang di astro Ria ,lawan pulak teh O panas kurang manis , fuyooo.. Merecik peluh didahi , 😂..

Okey , selamat mencuba , buat jangan tak buat.. 

Popular Posts