Me Time

Assalamualaikum.
Bila jadi suri rumah sepenuh masa ni, rutin kita memang 90% akan dihabiskan dirumah. Masa ,usia , kerjaya , apa je aktiviti memang dirumah. Kalau nak keluar pun kena tunggu encik suami free. Itu pun biasanya habiskan masa di pasaraya sebab nak cari barang dapur. Dan bila ada urusan peribadi yang perlu diuruskan ,barulah dapat melebarkan sayap keluar dari tempat tinggal. Hal ini pun bukan selalu berlaku , lebih kepada jarang jarang. Selebihnya memang dirumah sahaja.

Sebagai surirumah tegar ,berkerjaya sebagai suri rumah sepenuh masa masuk tahun ke 25tahun dah , maq akui ,bukan mudah kerjaya ini. Tak perlulah maq taip panjang lebar tentang kerjaya ni sebab semua orang dah tahu. Selagi celik mata ,kerja ,kerja ,kerja..kan? Ye kita kan ,kan ajalah hehe

Bagi ibu ibu muda ,kadang tekanan tu akan datang mendampingi jiwa. Kan? Haha kan lagiiii.. Rasa letih ,bosan ,sunyi , 2,3belas ribu ratus perasan datang ..aduhai paham paham sudahlah. I feel you sis , 😂.

Tapi nak tau tak macamana maq masih boleh rileks rileks jek duduk rumah . Kalau kat instagram tu ,macam seronok jek kan hidup ni. Ya , sekarang ni itulah maq dan dunia maq. Setelah kerja keras untuk menyesuaikan diri dalam kerjaya sebagai surirumahtangga , akhirnya setelah 25tahun ,maq rasa jiwa maq dah stabil. Takda dah istilah bosan , tertekan atau nak naik hantu dengan diri sendiri. Bagaimana boleh jadi macamtu?

Satu  maq pegang , bila kita bersyukur dengan apa yang kita ada , inshaallah , semuanya akan baik baik aja. Anak anak ,maq buat kawan , suami ,maq jadikan raja dihati ,ibubapa maq buat tempat maq tumpahkan kasih sayang , keluarga tempat maq tambahkan doa kepada Allah ,kawan kawan maq jadikan tempat bergurau, cucu maq jadikan murid dan paling utama , Allah . Maq akan berkata kata dengan Allah bila setiap kali maq ada masalah,mengadu ,menangis,menyerah jiwaraga. Alhamdulillah ,bila terluah semuanya ,hati akan berbunga kembali. Masa tu dalam senyum dan gelak maq , mata je nampak bengkak dan sembab ,hee perempuan kan ,kememeh sikit ,😁.

Lagi satu , ingat tak pesan Rasulullah , kita jangan pandang orang yang lebih senang hidupnya  dari kita tapi lihatlah orang yang lebih susah. Masa tu kita akan lebih bersyukur dan menghargai.. Kalau nak tau , trylah buat , hasilnya memang berbaloi..

Maq nak tak "me time"?

Nakkkk..tapi belum masanya lagi kot. Orang kata setiap orang ( terutama para isteri) perlukan me time setelah bertungkus lumus berusaha untuk family. Me time mereka selalunya maq lihat  mereka keluar melepak bersama kawan kawan , di shopping mall , pergi travel,pergi piknik ,hiking ,tapi bagi maq ,maq tak perlukan lagi semua tu. Me time maq nak ialah __________ (isi tempat kosong) 😂..  Inshaallah , satu hari nanti.. Semuga Allah permudahkan.

Semuga perjalanan ini mampu temukan maq kesasaran me time maq tu..aamiin

Comments

Favourite post ❤

Mee Kuning Halal Toyyiban

Susu sejat ganti santan kelapa

Tips Pilih Bendi

Rambut Gugur Ketika Ihram?

Jangan Bimbang Bila Jadi Bahan Gossip

Tidak Berkerja Tapi Nak Buat Buku Simpanan di Bank?

Sebab Allah Masih Sayang Kita

Sabar Itu Indah

Done beraya