Perencah Tomyam Pilihan

Assalamualaikum.
Bila dah hari hari masak , kadang ada masa buntu fikir nak masak apa. Kalau boleh semua orang dalam rumah ni maq nak suruh berpuasa. Puasa Qadaq atau puasa sunat khamis ,haha kejamkan !

Hakikatnya , tukang makan tak banyak bunyi pun ,yang cerewet tukang masaklah , sebab dia dah jemu memasak agaknya. Tukang makan tak pernah pun nak cakap jemu ,mereka pemakan yang setia,heee..

Untuk makan  tengahari hari ini. Maq sediakan 1masakan je tapi seimbang . Okey , tomyam ayam siap !

Perencah utama pastinya keluaran Sri Nona. Bila beli barang dapur ,maq akan pilih perencah brand ini sebab rasanya memang mantap! Takkan pernah ada yang lain ,huhu.


Bahan lain selain ayam , tentunya sayur sayuran. Seperti karot ,bawang besar ,cili padi ,tomato ,serai , daun ketumbar vietnam, daun limau purut .


Kalau dulu maq akan tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar bercampur lada kisar  terlebih dahulu. Tapi sejak guna Sri Nona , maq cuma perlu rebus ayam bersama perencah tomyam Sri Nona ni , tambah asam keping , garam dan sedikit gula. Bila dah mendidih masukkan semua sayur sayuran yang nak dimasukan. Rasa dia memang dasyat ! Secara tak langsung dah terhidang makanan sihat. Eceh diet le konon , 😂

Stock Sri Nona memang sentiasa ada untuk elakkan kebuntuan maq nak masak apa setiap hari. Kadang maq masak sayur sayur tomyam bercampur fish ball ,atau meat ball atau apa apa jelah asalkan ball , rasa dia masih lagi meletop ! Masam masam dan pedas. Nasi yang selalu saiznya besar penumbuk dah jadi saiz besar lutut haha..


Ok , Siap sudah ! Kalau mak mertua lalu mesti tak nampak sebab syok punya pasal makan tomyam ni . Lagi baik jangan bagi dia lalu belakang , eloknya lalu depan ,boleh join makan sekali , 😂

Comments