Remaja 80an vs remaja harini

Assalamualaikum

Alhamdulillah untuk semua nikmat Allah beri pada kita. Kadang kadang kita mengeluh bila harga barang asyik naik padahal tiap bulan gaji tetap masuk dalam poket , kalau takda ponteng atau cuti cuti lain , maka dapatlah gaji penuh ,syukur sangat sangatkan.  Terfikirkah kita pada orang yang pendapatannya tidak menentu tu? Macamana lah kan keluhannya. Barang mahal , kerja susah nak dapat , tekanan hidup yang makin mengarut ngarut. Allah hu , kesiannya.

Oleh itu lebihkanlah sabar ya , sebab jika kita rasa hidup kita susah , ada orang lain lebih susah hidupnya dari kita kat luar sana. Hargai apa juga milik kita ada sekarang ini.

Tapi pada pendapat maq , Rata rata remaja zaman sekarang tak kenal erti susah payah macam hidup kami sebagai remaja era 80an.

Dulu semua kena usaha sendiri. Cuti sekolah jek kena buat kerja partime. Bukan dalam Kfc atau McD atau shopping mall yang berpenghawa dingin tu tapi kat kebun kelapa ,kebun getah ,kebun sayur. Kadang tu kena kelaut kutip siput atau jala ikan.

Bila cerita pasal bercinta , remaja sekarang lagilah tertekan. Macam takda pendirian sebab  luahan perasaan  lebih dikawal pada emoji , sticker sticker , gifs pada  chat box tu.

Kami remaja era 80an takdanya wechat , twitter, facebook , whatsapp semua tu. Tak kenal lagi istilah pm tepi , chatting , video call tu semua. Kalau dulu semua kena 'gentle' , face to face ! Siapa pemalu jawabnya pendam jeklah sampai tua hajat tu . Lastly crush nikah dengan orang lain , adoh merana lah badan. Berkurung bilik 2tahun !

Zaman kami nak mengayat guna surat. Ayat kena sweet sweet . Sebut pasal bulan, bintang , rama rama , ayam berkokok last sekali gelas pecah.

" pecah kaca pecah gelas , sudah baca harap balas "

" pen merah pen biru , you marah , i love you"


Tu diaa ! Kertas pulak ? buku latihan sekolah jadi mangsa . Lagi maju guna kertas kajang , nak lagi sweet , beli kertas surat gambar katun atau bunga bunga, part jiwang bawang tu , up sikit level kertas suratnya ,berbunga dan berbau wangi , amboi sekali buka je dah semerbak bau dia ko , 😂

Lagi menarik ! Nak mengayat tapi takda kertas surat berbunga bunga? Takda kertas surat berbau wangi ?  Naaah !!bedak wangi Amami jadi mangsa !  sekali buka surat .. Taddaaa..  berterabur bedak atas kain sekolah !

Dasyat tak dasyatlah waktu tu , asalkan luahan perasaan si dia boleh tahu , itu dah kira baik dah tu . Sebab tu maq kata orang dulu gentle bila bercinta. Part  setia ke tak setia , tu lain cerita , tu dianggap jodoh tak sampai , hahaha

Badan bau  peluh takpa,
Asalkan surat bau bedak!
😂

People come and go but memories  not - yey maq speaking london petang ni !

Nota maq : untuk anak muda zaman sekarang ni. Yang hidup lebih up to date dari kami remaja 80an dedulu , ingatlah bukan selamanya kita boleh hidup dengan kemewahan. Kadang kesan ekonomi boleh buat anda hilang kerja , anda hilang arah , anda hilang cinta ! Oleh itu belajarlah berjimat cermat. Tak miskin kalau berjimat tu. Cubalah hidup bersederhana. Elakkan pembaziran yang melampau. Jangan ikut trendy sangat. Jangan nak samakan level kita dengan orang lain. Bila hajatkan sesuatu ikutlah kemampuan , jangan ikut kata nafsu. Biarlah orang lain menunjuk munjuk kemewahan dia kat instagram tu, jangan kita, 😊

 Sesungguhnya orang yang bijak kawal nafsu tu dia lebih hebat dari badang ! Eh , peribahasa baru ke ni? 🙊

Gambar sebagai hiasan.
P/s Starla tu cuba ganti dengan Noraini ,
Mesti sweet ...😆



Comments