Tips masak keladi


Assalamualaikum.
Alhamdulillah wasyukurillah , sekali lagi Maq nak membebel dalam blog. Blog pun dah serupa dengan rumah hantu. Kejap ada isi ,kejap kosong  . Menunjukan betapa sibuknya tuan blog ini sekarang. Apa jek yang disibukkannya? Huhu terlalu sibuk dengan aktiviti 'orang tua tua' . Orang muda tak mahulah susah susah ambil tahu .

Hehehe takdalah , maq sekarang lebih fokus pada dunia realiti berbanding alam maya ni. Kalau anda nak tahu ,maq sebenarnya takut dengan " geng bawang " almaklom maq kan geng halia , πŸ˜‚ . Ngeri !


Harini maq rasa seronok sebab hampir seumur hidup maq masak keladi tapi kesannya lepas makan tekak akan rasa tak selesa. Orang kata "tekak gatal" , ntahlah siapa yang gatal , tekak atau orang yang makan wallah hua a'lam , πŸ˜‚


Bila jiran maq ada update kat group whatsapp yang dia ada jual keladi mawar. Maq pun teruja nak beli. Maq pun orderlah 2ketul keladi tersebut. Kata maq :

" 2 ketul tu ,akak kiralah berapa kilo nanti ya , nak beli lebih nanti takda yang nak makannya ,kat rumah ni dah tak ramai.."

Apa? Anda kata sikit sangat 2 ketul tu? Cuba tengok gambar bawah ni.

Tudiaa.. ( Puan Hajjah Zainun ) dan keladi mawarnya.
2 ketul tu dah dekat 3kg tau !
Nak suruh orang kat rumah ni makan sekilo seorang ke? Adedeh siang malam makan keladi nanti, πŸ˜…

Bila pesanan sampai depan rumah , maq cakap kat Puan Hajjah..

"kak , saya ni seumur hidup tak reti masak keladi , kalau masak mesti tekak gatal, kenapa ya? "

Puan Hajjah Zainun pun berkongsilah tips nak masak keladi supaya tak gatal tekak. Kata beliau :

- potong keladi tu kearah bawah. Maksudnya batang keladi dibuat pemegang. Pisau diarahkan kebawah. Lebih kurang macam kupas nenas.

- bila dah kupas , jangan dibasuh dengan air. Sebab cara pemotongan kita tadi dah berjaya buat isi keladi tu bersih. Dan dipotong ikut anda nak masak apa. Kalau nak rebus mestilah potong besar besar. Kalau nak digoreng mestilah dipotong  nipis nipis. Kalau nak buat bubur keladi, kenalah potong dadu kecil kecil.

Bila dah kupas ,boleh simpan dalam petiais.
Ini maq plan untuk direbus esok.


- bila nak rebus . Jerang air campur garam dahulu , bila dah mendidih baru masukan keladi yang dah dipotong tadi.

-  begitu juga jika kita nak masukkan batang keladi dalam asam pedas atau batang keladi nak masak asam. Lepas siang batang keladi,jangan dibasuh . Jerang air hingga mendidih , kemudian masukan batang keladi yang hendak dimasak. Rebus sampai batang keladi empuk , kemudian angkat dan tapis sayur tadi. Di periuk lain,tumislah rempah asam pedas atau buatlah kuah sayur asam , dah mendidih ,masukan sayur keladi yang siap direbus tadi. Masak sampai mendidih. Sedap !

- sama juga bila nak buat pengat atau bubur keladi. Potong potong keladinya , jerang air ,dah mendidih masukan keladi ,rebus sampai empuk ,buang air rebusan tadi dengan menapis keladi atas tapisan. Dalam periuk lain , masukan santan ,gula dan daun pandan. Masak  ! Dah mendidih nanti ,masukan keladi yang telah direbus tadi , jika nak letak biji sagu , keledek , atau bubur caca ,masukan serentak dengan keladi tadi. Adjust manis , biarkan mendidih kejap , siap !

Tadi maq dah cuba tips puan hajjah tu. Maq pilih untuk buat keladi goreng. Lepas potong nipis nipis , maq celopkan dalam bancuhan tepung goreng serbaguna bistari. Kata puan hajjah , nak goreng baru celop keladi dalam tepung tu ,jangan rendamkan dalam adunan tepung. Maq pun praktikanlah. Hasil?

Letak kunyit sikit.
Ini pusingan kedua goreng.
Memang meletop keladi goreng ni !


Tips berjaya ? Yes ! Memang betul , TAK GATAL  pun !!!! Cayalah ! Firstime kot masak keladi tak rasa gatal kat tekak. Maq jek yang gatal , gatal makan terus terusan tanpa henti,hahaha kalau tau sedap macam ni , sumpah maq beli 5 ketul tadi tau ! πŸ˜‚ adeh tamak pulak makcik geng halia nikan ? Yang seketul pun tak habis lagi , ada lagi separuh ,lagi berangan nak beli 5 ketul , hehe biasalah perempuan ,nafsu lebih , πŸ˜‚.


Apa pun terima kasih kat Puan Hajjah Zainun kerana kongsi tips masak keladi tu. Allah je balasnya. Apa pun maq ngaku ,ini lah pertama kali maq masak keladi dengan sempurna . Kalau tak , memang memilukan ,Allah hu...


Terima kasih Allah untuk semua ini...

Cuma nak beritahu:
Pisau tu panjangnya 16inci.



Comments

Popular posts from this blog

Hak Pewaris Dan Hak Penama

Mula Buat Pilihan

Cabang rezeki dan doa pembuka rezeki.

Ke IKEA , Tebrau

Encik Suami suruh pencen mengurut

Bawang Berempah

Kita buat untuk kita