Tips Masak Nasi Guna Beras Basmathi

 



Bismillah,


Kalini maq nak kongsi tips macam mana nak dapatkan nasi lembut , berderai dan masak sekata guna beras basmathi. Maq jumpa tips ni dari laman muka buku.


Semoga jadi jariah buat owner tips ni.


Bawah ni adalah caranya,


-basuh beras bersih dan rendam 20 minit dalam air yang diletakkan dengan garam sedikit (petua ni saya ikut dari guru lama saya untuk bagi nasi kita berderai dan lembut)


- sukatan air nisbah 1 cawan beras bersamaan 1 cawan 1/2 air (1/2 tu susu atau santan) bergantung nasi apa yang korang nak masak.


-untuk memasak nasi,  didihkan dulu air baru masukkan beras.


-kacau beras semasa air masih banyak, jika dah kering better kacau sekali je untuk mengelakkan beras dari patah.


- untuk mewarnakan nasi ,korang kena tunggu air kering baru titiskan pewarna dan biarkan sekejap baru dikacau.


- untuk nasi  yang  masak untuk tempahan last sekali saya akan letak dua sudu butter (ini adalah cara saya)


**okey tu je,semoga beri manfaat kepada semua.


Gambar dan tips ,Credit to owner