Bismillah,
Kalini maq nak kongsi tips macam mana nak dapatkan nasi lembut , berderai dan masak sekata guna beras basmathi. Maq jumpa tips ni dari laman muka buku.
Semoga jadi jariah buat owner tips ni.
Bawah ni adalah caranya,
-basuh beras bersih dan rendam 20 minit dalam air yang diletakkan dengan garam sedikit (petua ni saya ikut dari guru lama saya untuk bagi nasi kita berderai dan lembut)
- sukatan air nisbah 1 cawan beras bersamaan 1 cawan 1/2 air (1/2 tu susu atau santan) bergantung nasi apa yang korang nak masak.
-untuk memasak nasi, didihkan dulu air baru masukkan beras.
-kacau beras semasa air masih banyak, jika dah kering better kacau sekali je untuk mengelakkan beras dari patah.
- untuk mewarnakan nasi ,korang kena tunggu air kering baru titiskan pewarna dan biarkan sekejap baru dikacau.
- untuk nasi yang masak untuk tempahan last sekali saya akan letak dua sudu butter (ini adalah cara saya)
Comments
Post a Comment