Skip to main content

Tips Masak Nasi Beras Basmathi

 



Bismillah,


Kalini maq nak kongsi tips macam mana nak dapatkan nasi lembut , berderai dan masak sekata guna beras basmathi. Maq jumpa tips ni dari laman muka buku.


Semoga jadi jariah buat owner tips ni.


Bawah ni adalah caranya,


-basuh beras bersih dan rendam 20 minit dalam air yang diletakkan dengan garam sedikit (petua ni saya ikut dari guru lama saya untuk bagi nasi kita berderai dan lembut)


- sukatan air nisbah 1 cawan beras bersamaan 1 cawan 1/2 air (1/2 tu susu atau santan) bergantung nasi apa yang korang nak masak.


-untuk memasak nasi,  didihkan dulu air baru masukkan beras.


-kacau beras semasa air masih banyak, jika dah kering better kacau sekali je untuk mengelakkan beras dari patah.


- untuk mewarnakan nasi ,korang kena tunggu air kering baru titiskan pewarna dan biarkan sekejap baru dikacau.


- untuk nasi  yang  masak untuk tempahan last sekali saya akan letak dua sudu butter (ini adalah cara saya)


**okey tu je,semoga beri manfaat kepada semua.


Gambar dan tips ,Credit to owner

Comments

POPULAR POST

Cucu PKP Dah Sekolah

Berhenti Merasa Diri Lebih Baik

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Makhraj - Tempat Keluar Huruf

Koktel Sumi Jelly mudah.

Mak Uteh Cover Kesedihan Kakaknya

Semua Pendosa Mahu Ke Syurga

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Vaksin Meningococcal Digantung