Roti Puri Musim Hujan
Bismillah,
Bila dah lama tak menguli tepung ,rasa tersangat seronok dan tersangat bangga bila mood rajin tetiba datang dan akhirnya terhasil lah beberapa keping roti puri dari ½ kilo tepung gandum.
Sis ,korang dah boleh try.Modal pun ciput.Resepi ni tak perlukan bahan penaik.Simple je.
½ kilo tepung gandum
1 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh garam
2 sudu makan margerin
200 ml air suam.
Cara caranya :
*Tepung dengan margerin gaul sampai jadi serbok roti.
*susu pekat,garam campur dalam air suam ,kacau sampai sebati.
*Campurkan kedua bahan kat atas,bahan cecair tu tambah sikit sikit dulu,jangan tuang semua sekali.
*uli ikut gaya korang je.Maq uli sambil pejam mata hahaha gurau jela.
*dah sebati adunan tu ,buat bebola,saiz ikut saiz apa yang korang nak ,kemudian sapu margerin supaya tak melekat.
*lenyek dengan kayu pengelek satu persatu.Kalau lembik tambah lagi tepung,just tabur tabur manja je tau,jangan pulak segengam ko letak.Keras kebatun roti tu nanti.
*siap canai boleh terap nak dapatkan bentuk yang sekata tapi bentuk yang macam macam bentuk lagi rare haha
*panaskan minyak.Jangan panas kuat tau ,nanti hangus.Panas minyak sedang sedang je.Tapi jangan panas hangat hangat ta*i ayam je, "mejeng" roti puri tu nanti.
*masukan roti dlm kuali pastu siram2 dengan minyak,korang kalau tak tau nak gaya mengorengnya haa belajar kat youtube,dekat tiktok pun banyak orang tunjuk cara goreng roti puri.
*Siap goreng dah boleh hidang.Lawan pulak dengan kopi O dan roti puri cicah sambal tumis masyaallah,nikmat apa yang kau dustai.
Hujan diluar rumah semakin terasa dinginnya disaat angin sepoi sepoi bahasa menepis ke pipi...ceh 😂
