Pesanan buat diri sendiri .


Assalamualaikum ..


Salam jumaat . Hari jumaat orang Johor cuti kan ? Alhamdulillah dapat juga rehatkan diri bersama anak anak dan suami ye . Tapi suami dan anak maQ off hari ahad . MaQ pun kerja juga hari jumaat ni , maklomlah kan kami bukan kakitangan kerajaan jadi terpaksalah berkerja . 

Siapa pun kita , kita kena akur pada kejadian alam . Bahawa kita adalah hamba milik Allah yang dijadikan  dari asal yang sama . Dari seketul tanah ,ditiup rohnya ,menjadi mahlok yang dipanggil manusia , kemudian  manusia itu dinamakan Adam . Itulah asal usul manusia yang dinyatakan didalam al-Quran . Bukan berasal dari beruk yang dikatakan oleh saintis. 


Bermula dari Nabi Adam ,kemudian isterinya Hawa dan kemudian anak anak mereka  dan begitulah ianya berpanjangan . Kurun berkurun ,abad berabad hinggalah ke hari ini . 


Bezanya kita pada amalan dan perbuatan. Lain lain kita masih dianggap sama . Cumanya jika Allah beri nikmat dan rezeki kita berlebihan dari orang lain , itu dianggap bonus dunia . Kerana tak semua orang adalah kaya . 


Biarpun  kita kaya raya , kita tak layak membezakan darjat atau taraf sesama kita . Biar saja Allah yang tentukannya . 


Dan sebagai hamba  kita tak layak untuk bersikap sombong dengan hamba Allah yang lain . Mungkin kita anggap dia bertaraf rendah , tapi mana tahu Allah lebih pandang tinggi sikap dia . Waallah hualam .. 


Pesanan ini buat diri maQ yang serba kekurangan ini sebagai peringatan  sendiri . Insya allah ..Comments

Favourite post ❤

Mee Kuning Halal Toyyiban

Susu sejat ganti santan kelapa

Tips Pilih Bendi

Rambut Gugur Ketika Ihram?

Jangan Bimbang Bila Jadi Bahan Gossip

Tidak Berkerja Tapi Nak Buat Buku Simpanan di Bank?

Sebab Allah Masih Sayang Kita

Sabar Itu Indah

Done beraya