jujur dan hidup

Assalammualikum ,

Dalam hidup ini asas utama perlu ada pada  diri kita ialah  sifat jujur ! kejujuran sangat sangat perlu . tapi perlu ke jujur pada setiap  orang yg kita jumpa ? pastinya tidak kan ? kita tak perlu jujur pada orang yg tidak kita kenali , orang yg baru kita kenali , orang yg kita was was untuk percayai dan senang cakap jujurlah pada yg jujur dengan kita . seperti ?

jujurlah dengan ibubapa kita *jujurlah dengan suami /isteri kita *jujurlah dengan anak anak kita *jujurlah dengan majikan kita *jujur dengan masyarakat sekeliling kita *dan paling penting jujur dengan diri kita sendiri .

kalau dengan diri sendiri kita tak jujur ,macamana kita nak jujur dengan orang lain ? dengan  masyarakat ? oklah lepas ni kita kenalah jujur dulu dengan diri sendiri ,jangan tipu diri sendiri kerana bila sendiri hilang kepercayaan pada diri sendiri maka hilanglah punca dan arah dalam hidup !ingat pada Allah ,patuhi perintah Allah, amalkan suruhan Allah , jauhi larangan Allah,  insya Allah anda bakal menjadi seorang yg jujur pada diri sendiri , masyarakat dan agama .


insya allah

Comments

Popular posts from this blog

Hak Pewaris Dan Hak Penama

Mula Buat Pilihan

Cabang rezeki dan doa pembuka rezeki.

Ke IKEA , Tebrau

Encik Suami suruh pencen mengurut

Bawang Berempah

Kita buat untuk kita