rm 50 Dah tak nampak apa

Assalamualaikum ..




ramai kawan kawan maq mengeluh bila pulang dari berbelanja dengan wang bernilai rm 50.00 barangan memang tak nampak apa !  tu belum lagi mereka duduk KL , JB atau pun USA ! hehe baru duduk BP  .

di Batu Pahat ada  banyak pasaraya telah dibina . kalau zaman maq muda muda dulu  hanya ada  The Store ,Fajar , dan KFC je orang kenal tapi sekarang , BP mall , Eon Big , Summit , Squre One ,One Stop , Super One ,Nirwana , tu belum lagi kedai kedai kecil yg popular dibibir penduduk Batu Pahat ini .

Masih ada lagi kedai otai yg terdapat di jalan arah ke pasar Batu Pahat tu ! ahha itu lagilah sangat lama mereka menempah nama dikalangan penduduk asal Batu Pahat .Sebut saja kedai Ismail Yahya , bajrai , pasar melayu ,pasar pagi , pasar karat  , kedai makan pasar , kedai tepi sungai , memang setiap hari mereka dikunjungi pelanggan ! tak caya ? jom terjah esok !

tapi kalau bawa wang rm 50 ke pasar lama tu ,maq rasa kita masih boleh nampak lagi barangannya yang bisa dibawa pulang  , masih bernilai la senang cakap wang rm 50 tu . tapi jangan sesekali bawa ke pasarraya ! hanya Nirwana yg mampu menyelamat kan situasi anda yg terdesak itu ! selamat berbelanja .

kalau bijak mengeluarkan wang untuk perbelanjaan harian , makanya hingga ke akhir hayat , anda akan merasa semuanya mencukupi dan anda tak perlukan bersunggut yg barang terlalu mahal ! kerana memang semua barang sudah mula naik harga nya ! ahha tula yg ingin maq sampaikan kepada anda ,iaitu ramai perniaga  dah mula menaikkan harga  barangannya ..Allahhu ~

Comments

Favourite post ❤

Mee Kuning Halal Toyyiban

Susu sejat ganti santan kelapa

Tips Pilih Bendi

Rambut Gugur Ketika Ihram?

Jangan Bimbang Bila Jadi Bahan Gossip

Tidak Berkerja Tapi Nak Buat Buku Simpanan di Bank?

Sebab Allah Masih Sayang Kita

Sabar Itu Indah

Done beraya