Skip to main content

Sedap Tapi Mengidap



Assalamualaikum ..


Bila kat group dilaman laman sosial  seperti fb , wechat ,whats app asyik sangat  mengupload  gambar makanan yang telah dihasilkan .  Ada tu hampir setiap hari ada je masakan yang dimasak . Ada kek ,biskut ,kuih muih , masakan masakan barat dan berjenis jenis makanan yang menyelerakan , semua tu bukan untuk jualan tapi untuk dimakan oleh ahli keluarga masing masing , secara automatik maq terfikir apa akan jadi dengan tubuh badan mereka itu pada 15 tahun akan datang?

Makan ni memang lah sedap . Tapi bila dilayan dengan tidak mengira berapa kalori gula dan bahan lain masuk dalam tubuh badan kita setiap hari risiko mengidap berjenis jenis penyakit , amat tinggi. Kesian kat tubuh kita yang terpaksa bersesak sesak menerima bahan bahan yang sebenarnya ada sukatan yang perlu diambil kira .

Bayangkan pembuluh darah yang halus itu menjadi terlalu padat dengan bukan sahaja darah, tapi kandungan glukosa dan kolesterol .

Untuk makanan bergula , cuba bayangkan 1 hari berapa kali kita makan, ini termasuklah makan nasi termasuk nasi goreng , roti atau roti canai , pelbagai jenis mee , manisan dan kek dan berjenis jenis air manis . Kemudian cuba kalikan dengan 15 tahun x 365 hari..berapa kilogram gula yang telah kita  ambil?




Comments

POPULAR POST THIS WEEK

Selamat Tinggal Mak Tok

Mak Uteh Cover Kesedihan Kakaknya

Cara Nak Claim RM 100 Renew Passport Haji

Wanita Istimewa Bernama Siti Khadijah

Israk Mikraj 1446H

Cara Bacaan Hamzah Wasal

Susu Cair Ganti Santan

Semua Kerana Allah

Sembang Pasal Haji

Iltiqa' Sakinain