Jumpa pada usia 47


Assalamualaikum ..

Bila usia dah mencecah lewat akhir 40an. Apa je yang ada dalam minda?  Amalan dan keluarga itu merupakan fokus utama .

Dan bila application whats app maq sudah aktif , maq dikesan oleh kawan kawan sekolah menengah kemudian dimasukan dalam group whats app bekas pelajar sekolah menengah - SMKS  , ramai tak kenal maq kerana maq yang dulu bukan maq yang sekarang. Kehilangan selama 30 tahun ,bukan kejap . Ye ,maq menyepi dari kawan kawan sekolah selepas berkahwin. Fokus 200% kat keluarga sahaja.

Lagi pun usia sweet 17teen nak disamakan dengan sweet 47 , ketara sekali penampilannya kan? Namun pada maq ,dalam usia yang makin singkat ini , hidup kena lebih tenang dan santai . Tak perlu dibebani dengan tekanan dan masaalah yang remeh yang hanya mengusutkan minda .

Hilang dan muncul maq dalam 2 dunia yang berbeza . Remaja dan dewasa . Pastinya ada yang tidak suka , ada yang nak manja manja , ada yang setia dijiwa , ada yang teruja , ada yang kerap menyakat , ada yang anggap , ada macam tiada . Itulah kawan !

Sebagai seorang yang dewasa , kita hanya kena fikir yang positif , sentiasa bersangka baik ,namun dalam  masa yang sama , sentiasa lah berwaspada. Kadang kawan boleh jadi lawan . Jiwa kena sentiasa peka pada sekeliling , selalu kena ingat ,tak semua orang suka kita  , tak semua orang ikhlas dengan kita . Hati hati .

Maq tak kisah ke bercampur dengan kawan kawan waktu sekolah menengah yang tak jumpa lama ?

Pada maq , bila dengan kawan kawan sebaya , bila diajak bergurau , berguraulah , bila diajak berbincang ,bincanglah . Bila diberi ilmu ,kongsilah ,manfaatilah . Ambil yang elok , ketepikan yang buruk . Mungkin kehadiran sekejap kita itu boleh buat hari hari mereka lebih ceria. Al maklom , orangtua ni cepat terasa , cepat sentap . Jiwa pun sensetif .

Manakala , amalan itu  hak mereka dengan Allah , sebagai insan , kita ini serupa sahaja . Namun sebagai kawan ,selit selitkanlah ilmu kerohanian yang berguna . Baru group boleh berguna buat semua. Terima kasih.

Ada kawan takut maq sentap dengan gurauan gurauan mereka. Tapi sebenarnya maq hargai mereka , selagi hayat masih dikandung badan , mereka layak dihargai . Entah esok ,entah kejap lagi maq akan pergi ,masa tu tiadalah mereka nak tumpang happy .


                       
Gambar kelas kami , kelas  5 science 2 sweet 17teen ! ( 1986 - SMKS ☝) mana satu maqnie ? Ada tu . Cuba tengok betul betul .






Inilah 2 gambar kelas pada usia 47 tahun. Hasil "pembelajaran" selama 23 tahun ,alhamdulillah . Mana satu maqnie ? Ada tu ,kecil sangat kot , ramai tak perasan .


Nota orang tua  : setiap hal di dalam dunia ini , mesti ada limitnya , segala yang berlebihan ,bakal memudaratkan .

 Wa allah hua' lam

Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Melepaskan rindu dalam kereta

Cara Tukar Nama Pada Geran Tanah Yang Pemiliknya Dah Meninggal

Susu sejat ganti santan kelapa

Pesanan SMS dari MKN

Kek Susu ( bakar )

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Senarai Doa yang boleh kita selitkan dihari arafah

Pesanan MKN