Skip to main content

Resepi Samperit Klasik

 


Bismillah,

p/s : Hasil salin tampal


SAMPERIT KLASIK


(A)
250g Buttercup/Planta
1 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
Sedikit pewarna kuning


(B)
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastad
2 cawan tepung gandum
Ceri merah dan hijau untuk hiasan


Campur semua bahan A pukul sebati sahaja hingga gula tidak berketul.


Ayak dulu bahan B kemudian masuk kan sikit demi sedikit sambil gaul rata guna senduk saja.


Uli hingga semua sebati adunan tak lembik tak keras mudah tuk di tekan.


Saya gunakan acuan pecah 10.


Selesai menekan rehat kan dulu 10/15 minit sebelum bakar elak dari bunga menjadi kembang selepas di bakar.


Bakar dengan suhu 170c : 30-40minit ikut oven masing masing.


Nak dapat kan biskut yang cantik dan kemas?

 KENA BUAT DENGAN SABAR 🥰

Kredit Raja Azura.

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Rambut Gugur Ketika Ihram?

Susu Cair Ganti Santan

Iltiqa' Sakinain

Cara Tukar Nama Pada Geran Tanah Yang Pemiliknya Dah Meninggal

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Keturunan Rasulullah ada di Batu Pahat

Doa Amalan Neelofa

Umrah nak beli cenderahati ? Tapi apa?