Skip to main content

Resepi Samperit Klasik

 


Bismillah,

p/s : Hasil salin tampal


SAMPERIT KLASIK


(A)
250g Buttercup/Planta
1 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
Sedikit pewarna kuning


(B)
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastad
2 cawan tepung gandum
Ceri merah dan hijau untuk hiasan


Campur semua bahan A pukul sebati sahaja hingga gula tidak berketul.


Ayak dulu bahan B kemudian masuk kan sikit demi sedikit sambil gaul rata guna senduk saja.


Uli hingga semua sebati adunan tak lembik tak keras mudah tuk di tekan.


Saya gunakan acuan pecah 10.


Selesai menekan rehat kan dulu 10/15 minit sebelum bakar elak dari bunga menjadi kembang selepas di bakar.


Bakar dengan suhu 170c : 30-40minit ikut oven masing masing.


Nak dapat kan biskut yang cantik dan kemas?

 KENA BUAT DENGAN SABAR 🥰

Kredit Raja Azura.

Popular posts from this blog

Seindah Apapun Dunia

Kita Hanya Seorang Hamba

Perihal Penyakit Ain

Daging Korban Nak Masak Apa?

Muslim Malaysia Beruntung

Dos Bertambah Sebab Degil

Aidil Adha 2025

Kita Tak Rasa Luka Dia

Tips Masak Nasi Guna Beras Basmathi