Bismillah,
Ada dapat daging korban tapi tak tau nak masak apa? Jom kita cuba 2 resepi kat bawah ni.
![]() |
Resepi daging black pepper |
Bahan-bahan:
Daging
Bawang putih 4ulas (tumbuk)
Bawang holland 2 biji
Serbuk kunyit 1 sudu kecik
Sos black pepper
Lada hitam 2sudu (tumbuk)
Capsicum hijau 1biji
Tomato 2biji
Carrot (optional - taknak letak pun takpe)
Daun bawang (optional-taknak letak pun takpe)
Garam, gula, aji
Minyak masak
Cara Masak:
Rebus daging sampai empuk. Bila air dah kering masukkan minyak masak, serbuk kunyit , kacau lepastu masukkan bawang putih.
Kemudian masukkan sos blackpepper & lada hitam yang ditumbuk tadi.
Masukkn garam, gula,aji.
Masukkn carrot,lada capsicum.agak agak bila sayur dah lembut ,masukkan pulak tomato, bawang Holland & daun bawang.
Ok dah siap!
Kredit resepi Fatimah Ibrahim
![]() |
Resepi daging merah thai |
Bahan memasak,
1 kilo daging -rebus +pewarna merah
2 sudu makan cili blander
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1 biji bawang putih di tumbuk kasar
Sedikit ajinomoto dan secubit gula.
Bahan hiasan,
1biji bawang besar dipotong
1 tangkai cili merah besar
3-4 tangkai cili padi
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun ketumbar
Cara cara masak:
Daging dipotong kecik@nipis2.
Tumis dulu bawang putih sampai naik bau.
Lepastu masukan daging,kacau sekata.
kemudian masukan cili blander,cili sos,sos tomato,sos tiram,sos ikan.
Kacau semua sampai naik bau.
Masukan sedikit gula dengan ajinomoto.
Kacau lagi sampai sedikit kering,kemudian masukkan sedikit air.
Tabur bahan hiasan kacau sampai semua sebati.
Okey..siap...
Kredit Adreana Soffea
**Hasil dari usaha salin dan tampal.