Sembang khamis


Assalamualaikum ..

Selamat pagi . Bila umur makin bertambah , umur juga makin berkurangan. Kita tak tahu bila berhentinya perjalanan ini . Esok ? Lusa ? Atau kejap lagi ? Semua itu telah tertulis dalam diary hayat kita tapi hanya Allah je yang maha mengetahui akannya. Tugas kita cuma melengkapi setiap garis panduan hidup , berlandaskan hukum hakam agama dan peraturan dunia.Bila sembang dengan kawan kawan sebaya, Maq cakap jadilah orang tua , sebab orang tua lebih kuat berkerja dari orang muda . Seorang sahabat maq beri pendapatnya .

Kata beliau "  orang tua tua dah pencen tu ,aku tengok melepak je kat warung. Itulah time diaorang rehat , dan hanya tunggu duit pencen"

Jawab maq : kat rumah kita tak tahu diaorang buat apa..

Kata beliau : nak kena tau ke apa diaorang buat?

Jawab maq : of kos , buat pedoman kita kelak..

Dan dengan bebesar harapan beliau beri ayat ni :  inshaa Allah kalau diizinkan , panjang umur  ,jumpalah kita pengalaman tua tu . Bila tunggu anak membesar , tak sedar  kita dimamah usia .

Inshaa Allah , aamiin..

Sebetulnya dalam perbualan singkat ini , maq nak beritahu kawan maq tu . Maksud 0rang tua lebih kuat berkerja dari orang muda itu ialah , orang muda  kerjanya lebih untuk  fokus persediaan dunia , sedangkan orang tua  pulak kerjanya lebih fokus untuk kehidupan diakhirat .."

Dalam usia kami sekitar 48 tahun ini , bila anak anak dah meningkat besar , keperluan kami dah berbeza. Si lelaki akan dianggap masih muda sedangkan si perempuan sudah pun tua .

Pada usia 48 tahun bagi seorang lelaki , dia baru nak mulakan kehidupan . Ini disebabkan mereka mendirikan rumah tangga agak lambat berbanding dengan kawan kawan perempuannya . Jadi usia inilah mereka baru belajar nak  besarkan anak anak , nak pikul tanggungjawab jaga keluarga , jaga orang tua . Dengan kos sara diri yang  makin hari semakin meruncing. Semua barang mahal dan semua hal kena berbayar . Jadi mereka pastinya kena kuat berusaha ,kena fokus setiap sudut yang mendatangkan hasil dan rezeki. Usaha kena ada setiap masa . So , sebab tu dia WAJIB anggap diri dia muda ! Masih bertenaga ! Kalau dia cakap dia dah tua , Allah hu , semangat orang tua ni lain macam sikit. Haha apa pun tak jadi nanti ?!

Dalam masa yang sama , bagi seorang perempuan yang berusia 48 tahun macam maq ini ,  yang sudah mendirikan rumahntangga diusia awal 20an ,  diri ini nak tak nak kena jugak  anggap diri dah tua , sebab bila sudah punya anak yg seperti hampir sebaya , sudah ada menantu , sudah ada cucu , makanya jika dia rasa dia muda , habislah .. Tak mustahil pandangan masyarakat pun jadi serong. Kadang tu kelaut. Baru nak touch up muka lelebih , nak dress up  upto date , nak aktif keluar masuk rumah jumpa kawan kawan , sudah kena kecam kat facebook , silap gaya keluarlah ayat berbunyi :

 " aku tengok , anak dara dengan mak dara dah tak dapat nak dibezakan dah sekarang ni "

Haha itulah masyarakat kita punya pandangan ! Mungkin mereka pelik atau mungkin mereka cemburu ? Jadi ,celah mana nya orang perempuan umur 48 tahun nak anggap diri dia muda ? No chance lah bro !!huhu untung lah jadi lelaki diusia 48 tahun , rugilah jadi perempuan  48 tahun .

Ya ke? Pada maq tidak !

Kekadang gaya pemikiran masyarakat  sangat mempengaruhi kehidupan. Ada orang cakap ,abaikan je kata orang ,nanti penat dia diam. Ha ,maq nak tanya ni ,  kalau dah jenis mulut dan mata tu suka perlekehkan hidup orang , anda rasa apakah dia reti istilah penat ?

...tidak jugak..


Kesimpulannya , bila kita anggap kita muda , tu tandanya kita kena fokus pada kerjaya . Kena ada semangat ,kena ada tenaga,kena rajin ,kena  fokus untuk hidup yang lebih sempurna  , manakala bila kita anggap diri kita tua , kita lebih fokus pada amalan , iman dan takwa , kena banyak tahu pasal hukum hakam agama  yang kekadang kita terlepas pandang. Sebab bila ingat dah tua ,automatik kita akan ingat mati ! Nak ke mati tanpa bawa bekalan ?? Mesti tak nak kan ? Dan pintu taubat masih terbuka lagi tu maq ..Nota kawan tua : berusahalah bagaikan kita hidup 1000 tahun lagi dan beramallah bagaikan kita akan mati esok hari.

Waallah hualam .

Comments

Razif said…
Kipidap. Truskan berblog. Slalu juga ke cni. Maklumat yg bagus utk dikongsi bersama
Madam Maq said…
Terima kasih Encik Razif. Inshaa Allah

Popular posts from this blog

Cara Tukar Nama Pada Geran Tanah Yang Pemiliknya Dah Meninggal

Kad kena telan mesin Atm

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Result pemeriksaan darah sangat mengejutkan

Susu sejat ganti santan kelapa

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Doa Amalan Neelofa

Melepaskan rindu dalam kereta

Pesanan SMS dari MKN

Mimpi Orang yang dah tak ada.