Puri untuk Ainul

Assalamualaikum.
Sejak Ainul dah masuk 6bulan, pelbagai makanan yang sesuai usia ainul maq dah cuba. Pertama dulu dalam usia 5bulan lebih maq dah bagi makan pastinya biskut milna. Masa tu cuma nak try test je. Dan untuk sekotak biskut yang ada 10keping tu, ainul ambil masa sebulan untuk habiskan. Itu tak termasuk biskut yang mak usu ainul pun nak " try test" jugak tu hehe al maklum biskut milna kan sedap.  10keping selama 30hari? Tak salah kan?


Sekarang ni dah 6bulan lebih , ainul dah cuba bubur brokoli ,alhamdulillah semua berjalan lancar. Ainul boleh terima. Takda masalah kembung. Buang air besar pun lawas jek.

Kalini maq mula ajar ainul makan puri buah buahan. Yang telah ainul cuba ialah ,



Ye, pisang dan epal. Setakat ni ainul tak tolak lagi dua buah ini. Cuma , ainul jenis tak suka makanan yang terlalu lembik , jadinya maq masukan buah buah ini kedalam fruit feeder dan bagi ainul hisap.  Alhamdulillah , semua usaha berjalan lancar. Perut ainul pun tak meragam. Cuma maq akan pastikan buah buah untuk ainul bukan diletakkan didalam petiais.

Walau bagaimana pun ,mama ainul ada sediakan puri segera untuk ainul. Kalau maq tak sempat nak sediakan puri segar , maq boleh guna puri segera ini.

Produk dari Heinz. Terdapat beberapa jenis puri  buah buahan yang asli ,yang telah dicampur dengan susu berkrim  dan juga dicampur dengan  bahan makanan berkhasiat yang lain. Dimasak dengan cara stim. Keluaran dari Australia.


Puri ini amat sesuai untuk persediaan makanan bayi , terutama ketika dalam perjalanan jauh. Boleh dimakan dengan dipanaskan dalam mikro oven atau enak dimakan begitu saja.  Rasa manis buah yang berlemak susu. Pasti bayi anda pun akan mengemarinya.

Pilihlah makanan yang elok untuk bayi anda ,kerana apa yang dia makan hari ini akan 'menghasilkan' dia dimasa hadapan.

Nota maq : Lepasni maq nak bagi ainul  makan puri yang mengikut  sunnah pulak . Puri apa tu ? Pastinya Kurma , kismis dan delima.  InshaAllah.. 

Comments