Resepi mudah

Assalamualaikum.
Alhamdulillah masih mampu menaip ,walaupun masa sangat terhad sekarang ini. Masa itu emas. Harga emas pun dah nak RM200/gram . Eah betul ke bohong ni? Lebih kurang gitulah. Emas macam kehidupan kita juga,kadang naik ,kadang turun . Soalan bonus  : Apakah yang naik semadang  tanpa turun? Ya , hanya harga minyak sahaja yang semakin naik dan hanya hujan sahaja yang selalu turun. Keputusan muktamad !

Sekarang ni , bila musim hujan , musimlah perut lapar , kan? Kalau orang yang rajin keluar , yang pandai drive atau boleh bawa motorsikal , dah boleh cari lokasi menjual bahan penyedap usus , sebab sekarangni kedai jual makanan dah boleh jumpa disetiap sudut  kawasan.  Tapi bukan macam maq . Sebab maq tak pandai pandu kereta atau tunggang motorsikal , pengalaman kayuh basikal pun boleh jahanamkan dua biji tayar ! Hehe bahaya kan?

Jadinya bila hujan dan lapar , maq akan selongkar resepi resepi yang mudah yang ada dalam group Masak Apa Hari Ni yang ada difacebook. Cari lah bahan yang mudah dan ada dalam stock maq sahaja. Setakat ini maq baru cuba 2 resepi mudah dan sedap. Iaitu brownies Milo dan kuih bakar pandan. Nak cuba? Resepi ada kat bawah :

Kuih Bakar Pandan


Nota* kalau nak kulit kueh bakar rangup dan garing, tambah masa lagi 20minit. Memang yummy 😘

Kuih Milo Viral



Nota* masa masak nanti kuih akan gelembung pada sebelah pihak , anda kena adjust kedudukan loyang supaya semua bahagian menaikkan gelembung . Hati hati sebab loyang tu panas!



Nota maq : nak seribu daya ,taknak seribu dalih. Nanti anak anak cuti sekolah kan?buat lah untuk minum petang atau sarapan diaorang. Mesti mereka suka. Insha Allah ,😉

Comments