Kelebihan Surah Yasiin


Assalamualaikum.

Sedikit perkongsian dari group whatsapp maq. Tapi maq dah lupa dari group mana yang maq dah copy and paste , sebabnya artikel ni maq ambil dari stock copy and paste . Hehehe maaf ya , kita ambil kebaikkannya sahaja. Apa pun pada yang berkongsi tu , semoga Allah beri beliau pahala jariah yang berterusan , insha Allah.


Gambar dari google



*Kita sering kali membaca Surah Yaasin , tetapi pernahkah kita memahami setiap baris ayat tersebut. Sekadar Perkongsian Bersama.Surah Yaasin dan Pengertian Setiap Ayat :

*Ayat 1 - 9 - Untuk keselamatan diri*

*Ayat 9 - Orang jahat tak nampak kita terutama orang kafir.*

*Ayat 12 - Merupakan Jantung Yaasiin - Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.*

*Ayat 13 - 35 - Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.*

*Ayat 22 - 23 - Untuk menjaga aqidah memberi hidayah kepada anak.*

*Ayat 29 - Sebagai amalan untuk mengelakkan diri daripada difitnah dan kejahatan mulut.*

*Ayat 29 - Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah atau aniaya kita.Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tersebut.*

*Ayat 30 - Untuk keinsafan - Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya).*

*Ayat 32 - Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik.Caranya - Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, kita umat Muhammad s.a.w, kita orang Islam dll.*

*Ayat 33 - 35 - Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.*

*Ayat 36 - Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan.Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya : Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.*

*Ayat 37 - Adalah untuk menetapkan hati - aqidah diri sendiri. Hati yang kering akan hidup semula.*

*Ayat 38 - Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.*

*Ayat 39 - Mengisahkan ilmu falak.*

*Ayat 40 - Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.*

*Ayat 41 - Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal, elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.*

*Ayat 44 - Mengisahkan keseronokan hidup di dunia - dibaca untuk menjauhkan fitnah dalam hidup.*

*Ayat 45 - 48 - Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.*

*Ayat 49 - Menceritakan hari akhirat &  kehidupannya.*

Tiupan pertama - Datang dengan tiba-tiba

Tiupan ke-dua - Hancur

Tiupan ke-tiga - Semua orang dihidupkan semula dan hadir di padang Mahsyar.

*Ayat 50 - Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.*

*Ayat 58 - Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3 kali.*

*Ayat 76 - Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.*

*Ayat 77 - Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tersebut.*

*Ayat 78 - 79 - Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada ayat yang bermaksud : "dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?"*

*Ayat 78 dan 79 - Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.*

*Ayat 80 - "Katakanlah, yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk."*

*Ayat 82 - Untuk Hajat - Jika berhajat sesuatu, bacalah 100 kali. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari*

Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan 👍

Nota maq : semoga memberi manfaat bersama.

Comments

Illya LeYa said…
Terima kasih atas perkongsian ini.. Memang best kalau tahu dan belajar ilmu al-quran
Madam Maq said…
Sama sama Leya , semoga Allah permudahkan semua urusan kita utk ilmu alQuran , aamiin

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Melepaskan rindu dalam kereta

Cara Tukar Nama Pada Geran Tanah Yang Pemiliknya Dah Meninggal

Susu sejat ganti santan kelapa

Pesanan SMS dari MKN

Kek Susu ( bakar )

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Senarai Doa yang boleh kita selitkan dihari arafah

Pesanan MKN