Ayam Goreng Hot And Spicy

sekadar hiasan

 

Bismillah,


Maq jumpa resepi ini kat group masak masak difacebook.


Resepi Ayam Goreng Hot and Spicy!


Bahan-bahannya ,

Ayam

Tepung jenama BESTARI

Tepung Gandum

Tepung Beras

Serbuk Cili (jika perlu)

Minyak Masak

***Resepi ni tak memerlukan garam sebab tepung bestari tu dah masin


Cara-cara,

1. Bancuh tepung bestari bersama air sahaja. Bancuh sampai jadi sederhana pekat (ikot pada kuantiti ayam)


2. Masukan ayam dalam bancuhan tepung tadi & perap. Makin lama perap makin lembut isi ayam & rasa pedas akan serap dalam isi ayam. Saya perap 5 jam.


3. Sediakan tepung untuk salutan pulak.


4. Campurkan tepung bestari yang belum di bancuh dengan air dan tepung gandum & tepung beras.

**saya takda sukatan yang tetap. Main agak agak je. Anggaran 1 senduk tepung bestari ,1 senduk tepung gandum ,1 ½ senduk tepung beras.


5. Pastu amik ayam yang dah diperap tadi masuk dalam campuran tepung kering & salutkan serata.

**Buat seketul seketul sebab kalau buat banyak banyak nanti  dia jadi tak cantik & tak bersalut. So kene sabar masa bedak kan dia.


6. Masukan ayam yang dah bersalut tadi dalam minyak panas. Nak lagi bagus goreng dalam periuk sebab minyaknya sekata & ayam terendam (tak perlu gaul gaul banyak kali. Biarkan dia masak dengan tenang)


**masa goreng dalam periuk or kuali boleh la masuk kan 3-4 ketul. Jangan banyak sangat. Ikot pada saiz tempat masak tu.


7. Lepas tu bila dah masak, agak agak dah  kekuningan. Angkat lah. 


Lepas tu "bismillaaaaa...h !


Credit to owner.📌