![]() |
sekadar hiasan |
Bismillah,
Maq jumpa resepi ini kat group masak masak difacebook.
Resepi Ayam Goreng Hot and Spicy!
Bahan-bahannya ,
Ayam
Tepung jenama BESTARI
Tepung Gandum
Tepung Beras
Serbuk Cili (jika perlu)
Minyak Masak
***Resepi ni tak memerlukan garam sebab tepung bestari tu dah masin
Cara-cara,
1. Bancuh tepung bestari bersama air sahaja. Bancuh sampai jadi sederhana pekat (ikot pada kuantiti ayam)
2. Masukan ayam dalam bancuhan tepung tadi & perap. Makin lama perap makin lembut isi ayam & rasa pedas akan serap dalam isi ayam. Saya perap 5 jam.
3. Sediakan tepung untuk salutan pulak.
4. Campurkan tepung bestari yang belum di bancuh dengan air dan tepung gandum & tepung beras.
**saya takda sukatan yang tetap. Main agak agak je. Anggaran 1 senduk tepung bestari ,1 senduk tepung gandum ,1 ½ senduk tepung beras.
5. Pastu amik ayam yang dah diperap tadi masuk dalam campuran tepung kering & salutkan serata.
**Buat seketul seketul sebab kalau buat banyak banyak nanti dia jadi tak cantik & tak bersalut. So kene sabar masa bedak kan dia.
6. Masukan ayam yang dah bersalut tadi dalam minyak panas. Nak lagi bagus goreng dalam periuk sebab minyaknya sekata & ayam terendam (tak perlu gaul gaul banyak kali. Biarkan dia masak dengan tenang)
**masa goreng dalam periuk or kuali boleh la masuk kan 3-4 ketul. Jangan banyak sangat. Ikot pada saiz tempat masak tu.
7. Lepas tu bila dah masak, agak agak dah kekuningan. Angkat lah.
Lepas tu "bismillaaaaa...h !
Credit to owner.📌