Bismillah,
Maq kalau masak Ayam tua masak sambal. Beginilah caranya.
|
Bahan bahannya, Bawang besar 1 biji* Bawang putih 3 ulas* Halia setengah inci* Ketumbar 3 sudu makan Jintan halus 1 sudu makan Rempah tumis 3 sekawan & daun bay *( bahan perlu di kisar ) **ketumbar & jintan tu maq basuh bawah air paip yang mengalir ,pastu sangai sampai rangup, pastu barulah ditumbuk sampai jadi serupa tu.Ambil masa dalam 20 minit jugak.Saja nak test power,padahal blender ada je.. |
|
Lada kisar 1 cawan Garam ikut citarasa Serbuk perasa ayam 1 sudu makan sos cili 2 sudu makan Gula pasir 1 cawan (maq suka manis) **Resepi maq memang takda guna ajinomoto |
|
Ayam dah cuci masukan dalam periuk tekanan. Letak air paras ayam,jangan lebih. Letak garam satu sudu. Kalau guna noxxa korang pilih menu "meat" . Maq setting masanya 40 minutes untuk 2 ekor ayam. Tombol periuk set pada arah pressure.
|
|
Okey selepas 40 minit ,bila dah bunyi bip ,tekan cancel, tutup suis dan biarkan proses melembutkan isi ayam berlaku dlm periuk tu dulu.Bila "locked" dah turun,baru buka penutup periuknya. Selagi tak siap proses 'pelembutan' penutup periuk memang akan ketat ya ampunnn...jangan buka!
|
|
Masukan sesenduk minyak masak,tumis rempah tumis dahulu.Jangan lupa basuh dulu kayu manis,daun bay,bunga lawang,buah pelaga tu dibawah air paip yang mengalir. |
|
Masukan bahan bahan yang sudah dikisar.Tumis dengan api sederhana.Kalau kering sangat,letak air ayam sesenduk. |
|
Bila dah matang ,warna akan bertukar dan kuah sambal akan jadi likat. |
|
Masukkan ayam yang dah direbus,balik balikan sampai air sambal tu kering.Kalau tak guna blender ,inshaallah cepat je keringnya.Lepastu adjust rasa sambal sesedap mana yang korang mahu.Bila dah siap semua ,dah boleh tutup api.
***Tips maq ,nak tahu sambal dah matang ke belum,bila sambal dah melekat lekat kat sudip tu,ye,itulah tanda sambal dah masak sempurna. Kalau masih meleleh lagi kuahnya tu belum matang lah tu.Lagi satu,maq suka main api. Kejap apinya besarkan, kejap kecilkan, kejap maq sederhanakan. Penat main api, siaplah proses memasak. |
Memasak sambil selawat pun boleh**
Teringat emak kita.
ReplyDeleteSuka makan ayam tua @ ayama pencen. Kita pun terikut-ikut suka.
Ye Amie,sesekali dapat makan ayam tua ni memang sedap.
Delete