Skip to main content

Resepi Ayam Tua Masak Sambal Versi Maqnie

 



Bismillah,


Maq kalau masak Ayam tua masak sambal. Beginilah caranya.


Bahan bahannya,
Bawang besar 1 biji*
Bawang putih 3 ulas*
Halia setengah inci*
Ketumbar 3 sudu makan
Jintan halus 1 sudu makan
Rempah tumis 3 sekawan & daun bay
*( bahan perlu di kisar )
**ketumbar & jintan tu maq basuh bawah air paip yang mengalir ,pastu sangai sampai rangup, pastu barulah ditumbuk sampai jadi serupa tu.Ambil masa dalam 20 minit jugak.Saja nak test power,padahal blender ada je..

Lada kisar 1 cawan
Garam ikut citarasa
Serbuk perasa ayam 1 sudu makan
sos  cili 2 sudu makan
Gula pasir 1 cawan (maq suka manis)
**Resepi maq memang takda guna ajinomoto

Ayam dah cuci masukan dalam periuk tekanan. Letak air paras ayam,jangan lebih. Letak garam satu sudu. Kalau guna noxxa korang pilih menu "meat" . Maq setting masanya 40 minutes untuk 2 ekor ayam. Tombol periuk set pada arah pressure.

Okey selepas 40 minit ,bila dah bunyi bip ,tekan cancel, tutup suis dan biarkan proses melembutkan isi ayam berlaku dlm periuk tu dulu.Bila "locked" dah turun,baru buka penutup periuknya. Selagi tak siap proses 'pelembutan' penutup periuk memang akan ketat ya ampunnn...jangan buka!

Masukan sesenduk minyak masak,tumis rempah tumis dahulu.Jangan lupa basuh dulu kayu manis,daun bay,bunga lawang,buah pelaga tu dibawah air paip yang mengalir.

Masukan bahan bahan yang sudah dikisar.Tumis dengan api sederhana.Kalau kering sangat,letak air ayam sesenduk. 

Bila dah matang ,warna akan bertukar dan kuah sambal akan jadi likat.

Masukkan ayam yang dah direbus,balik balikan sampai air sambal tu kering.Kalau tak guna blender ,inshaallah cepat je keringnya.Lepastu adjust rasa sambal sesedap mana yang korang mahu.Bila dah siap semua ,dah boleh tutup api.



***Tips maq ,nak tahu sambal dah matang ke belum,bila sambal dah melekat lekat kat sudip tu,ye,itulah tanda sambal dah masak sempurna. Kalau masih meleleh lagi kuahnya tu belum matang lah tu.Lagi satu,maq suka main api.
 Kejap apinya besarkan,
kejap kecilkan,
kejap maq sederhanakan.
Penat main api, siaplah proses memasak.


Memasak sambil selawat pun boleh**

Comments

  1. Teringat emak kita.
    Suka makan ayam tua @ ayama pencen. Kita pun terikut-ikut suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Amie,sesekali dapat makan ayam tua ni memang sedap.

      Delete

Post a Comment

POPULAR POST

Umrah Ramadhan 2025

Zikir Penyembuh 70 Penyakit

Sayyidul Istighfar

Emak Singa Dah Insaf

Doa Ketika Jumpa Orang Jahat

Ikhlasnya Matahari Waktu Senja

Keampunan Allah Lebih Besar Dari Dosa Kita

Apa Usaha Kita Akan Datang?

Tips Hati Tenang