Sejak berkahwin dengan orang jawa, maq dah mula jatuh cinta dengan satu masakan jawa ni. Ia adalah sambal goreng. Ibu mertua maq masak memang sedap. Lagi satu yang buat masakan tu special pada selera maq ialah, dalam satu lauk, ia ada macam macam bahan. Antaranya,
Hati lembu,
Paru lembu,
Perut lembu ( babat)
Kentang goreng,
Tempeh goreng,
Tauhu goreng,
Soon goreng,
Kulit tauhu kering,
Daging goreng,
Kacang panjang,
Lobak merah,
Sambal tumis,
Santan pekat,
Udang goreng ⅓ masak,
Nah, banyakkan? Cara masaknya,
Goreng semua bahan kecuali bahan untuk sambal dan kulit tauhu.
Buat sambal tumis seperti biasa, nak pedas letaklah cili lebih, nak pedas dan manis ,letaklah gula dan cili lebih.
Bila sambal dah siap, nak buat apa? Meh tonton video ni,
Tu video asalnya maq rakam untuk rujukan anak anak maq memasak. Terutama Ety ( anak maq nombor 2 ) beliaulah yang paling rajin whatsapp maq bertanya. Contohnya...
Tengoklah budak sorang ni, baru pergi dapur dah tanya emak dia nak masak apa sedap. Sepatutnya periksalah dulu dalam stock makanan apa yang ada. Kemudian baru fikir masak apa yang sedap.
Allahhu.. Anak ..anak..
Mujur masa ni mood emak dia okey, nak jugak melayan teks wasap dia. Kalau mood malas, maq cuma kata, pergi tengok resepi kat my YouTube !! Terus naik angin dia nanti sebab nak kena bukak You tube pulak. 😂
Sebetulnya maq suka bila anak anak nak belajar memasak ni. Sedap tak sedap belakang cerita, yang penting dia nak berusaha dan tak letih mencuba.
Maq kalau masak sambal goreng ni, maq tak letak lobak merah dan kacang panjang jika lauk tu nak disimpan lama. Kalau nak makan untuk sehari tu je, maq letaklah. Makan sayur sayur kan sedap.. ❤ jika masa memasaknya cukup dan semua bahan masak sekata, lauk ni boleh tahan 2/3 hari tau!
Comments