Resepi puri.
500gm tepung gandum
1sudu besar majerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecik garam
**Gaul rata bahan2 kat atas tu dulu.
270ml air suam panas.
Masuk air dalam tepung yg dah gaul rata tadi tu sikit2 uli sampi jadikan doh.
Dah cantik doh buat ball ikut besar kita suka. Sapu minyak or majerin kat ball ni spaya tak lekat satu sama lain.
Goreng kena pakai minyak yg banyak dan pastikan minyak dah panas betol.Masukkan puri yg dah leper tadi ke dalam kuali, siram minyak panas atas puri tu nanti cantik dia naik. Dah naik baru terbalikkan. Dah cantik warna coklat gold boleh keluarkan dari kuali..
Boleh makan dengan kari,sambal,dal ,susu or apa2 jelah yg kita suka.Selamat mencuba...
Credit : Salmah Sulaiman - facebook*
Nota maq : resepi ini lulus sebab maq buat menjadi heee. Alhamdulillah, terima kasih tuan resepi.. Semoga jadi jariah yang berpanjangan.
500gm tepung gandum
1sudu besar majerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecik garam
**Gaul rata bahan2 kat atas tu dulu.
270ml air suam panas.
Masuk air dalam tepung yg dah gaul rata tadi tu sikit2 uli sampi jadikan doh.
Uli sampai jadi doh |
Dah cantik doh buat ball ikut besar kita suka. Sapu minyak or majerin kat ball ni spaya tak lekat satu sama lain.
Buat 'ball'sapu majerin supaya tak melekat |
Dah siap goreng. |
Goreng kena pakai minyak yg banyak dan pastikan minyak dah panas betol.Masukkan puri yg dah leper tadi ke dalam kuali, siram minyak panas atas puri tu nanti cantik dia naik. Dah naik baru terbalikkan. Dah cantik warna coklat gold boleh keluarkan dari kuali..
Lawan dengan kari ikan |
Credit : Salmah Sulaiman - facebook*
Nota maq : resepi ini lulus sebab maq buat menjadi heee. Alhamdulillah, terima kasih tuan resepi.. Semoga jadi jariah yang berpanjangan.
Comments
Post a Comment