Skip to main content

Roti Puri



Resepi roti puri.

500gm tepung gandum
1sudu besar majerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecik garam

**Gaul rata bahan2 kat atas tu dulu.

270ml air suam panas.

Masuk air dalam tepung yg dah gaul rata tadi tu sikit2 uli sampi jadikan doh.

Uli sampai jadi doh


Dah cantik doh buat bebola ikut besar kita suka. Sapu minyak atau majerin kat bebola ni supaya tak lekat satu sama lain.

Sapu majerin supaya tak melekat,lepas tu leperkan ikut ketebalan yang dikehendaki

Dah siap goreng. 

Goreng kena pakai minyak yg banyak dan pastikan minyak dah panas betol.Masukkan puri yg dah leper tadi ke dalam kuali, siram minyak panas atas puri tu nanti cantik dia naik.Dah naik baru terbalikkan.Dah cantik warna coklat gold boleh keluarkan dari kuali..


Lawan dengan kari ikan 
Boleh makan dengan kari,sambal,dal ,susu or apa2 jelah yg kita suka.Selamat mencuba...

Credit : Salmah Sulaiman - facebook*

Nota maq : resepi ini lulus sebab maq buat menjadi heee.  Alhamdulillah, terima kasih tuan resepi.. Semoga jadi jariah yang berpanjangan. 

Popular posts from this blog

Dos Ubat Bertambah Sebab Degil

Aidil Adha 2025

Seindah Apapun Dunia

Perihal Penyakit Ain

Muslim Malaysia Beruntung

Kita Hanya Seorang Hamba

Cara Rebus Nasi Impit Yang Jimat Masa Dan Kos

Zikir Bangun Tengah Malam

Daging Korban Nak Masak Apa?

Ayat Orang Redha