bayi tersedak ,tips pelik ??

Assalammualaikum

Harini maq nak kongsikan satu lagi tips ...nampak pelik tapi bila maq buat  memang menjadi !


anda ada bayi ? apa anda buat bila bayi anda tersedak ? ada orang cakap tiup muka dia . ish...terpisat-pisat budak tu nanti sebab kita hembus nafas kita kat muka dia . kesian . kalau ikut cara rawatan  pakar , bayi akan ditelungkupkan kemudian ditepuk belakangnya
. Jadi apa kah yang maq selalu buat bila ada bayi yang tersedak ?

Pertama , maq akan tarik ibu jari kaki dia perlahan-lahan seakan-akan seperti mengurut tapi cara  ini macam kasar sikit la sebab ianya 'ditarik' ...dan ...alhamdulillah bayi tu akan berhenti tersedak . Maq bukan saintis jadi  maq tak tau apa punca tarik ibu jari kaki dia boleh berhentikan tersedak bayi . tapi kerja ini selalu berhasil ...tak tahu la  tarik gaya mana , tapi jangan tercabut ibu jari kaki  budak kecik  tu sudah la .

kalau anda nak tau lagi tersedak boleh bawa maut kepada bayi yang masih kecil.  air termasuk ke lubang hidung dan  paru-parunya . paru-paru yang dimasuki air kerana tersedak boleh menyebabkan jangkitan kuman. ini sangat lah merbahaya ! hati- hati la ye ketika memberi susu kepada bayi anda . anda mampu mengubahnya...( ceh... hehe  )

#maqnie~ membebel atas pengalaman maq .
Comments