Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2016

Bila maq jumpa kesilapan sendiri

Assalamualaikum

Ahad dan hari ni hari maq berkerja. Cuma bezanya kali ini the babies datang sebelah petang . Dalam pukul 1.30 petang . Ini disebabkan  mama mereka sudah bertukar kerja baru . Yang ada 2 shif ( 6am-2pm ) ( 2pm -9pm ) beralih angin katanya ,moga dipermudahkan amiin..

Apapun tak salah jika mencuba banyak kerja biarpun dalam bidang yang sama .  Dalam hidup ni ,pengalaman itu sangat perlu . Dan bila pengalaman banyak ,kita taklah jadi seperti katak dibawah tempurung !

Berbalik pada pengalaman. Kalau kita kerap kali berjumpa dengan perangai orang yang serupa ,yang hampir sama ,yang seakan akan sama . Apakah harus kita salahkan orang orang yang kita jumpa itu ? Dan berkata

* alaaa dah kerap sangat jumpa manusia perangai macam ni ,dah masak noooh . Lihat je keliling ,bersepah perangai macam ni dimana mana , makin lama makin kenal dah *

Dalam susunan ayat diatas,jelas sepertinya kita menyalahkan orang sekeliling yang berperangai hampir serupa ,yang pada kita menyusahkan je , y…

Ayam merah versi MaQ

Assalamualaikum

Hari hari lauk ayam? Sampai dah  tak tahu nak masak apa lagi . Kalau anak anak maq,mereka lebih kepada masakakan  goreng ,goreng dan goreng . Kadang tu ,tukang goreng pun jemu tapi tukang makan sedap aje katanya . Okey ,harini maq ada resepi yang nak kongsi pasal menu ayam . Iaitu ayam masak merah versi maQ . Nak try ?


Bahan utama mestilah ayam. Anggaran setengah ekor . Basuh bersih macam selalu anda membasuh la ye . Guna tepung ke , guna garam ke ,guna limau ke ,jangan guna klorok sudah .



Bahan bahan :
Bawang besar 2 biji
Bawang putih  3 ulas
Serai 3 batang
Halia 1 inci
Ketumbar 3 sudu makan
Jintan halus 1 sudu makan
Jintan kasar 1 sudu makan
( semua ni belender lumat dengan sedikit air )


Cili kisar 2 senduk ,atau ikut suka nak pedas meletop macamana yang anda suka . Katanya kalau tak pedas nanti tak rock ,wallah hualam.

Cara cara :

-panaskan kuali yg berisi minyak
-tumiskan bahan blender dan cili kisar
-dah terbit minyak ,masukkan ayam
-jangan letak air lagi sebab a…

Pengasuh tu siapa ?

Assalamualaikum ,
Selamat pagi . Bila maq joined group pengasuh difb baru baru ni , rupanya ramai lagi orang kita yang tak faham tugasan pengasuh. Pada maq sebenarnya lah kan, tugas pengasuh hanyalah  fokus pada keperluan makan minum, keselamatan , kebersihan anak anak yang dijaga ketika parent mereka keluar bekerja. Maaf nak beritahu disini :

-Pengasuh bukan maid yg kena cuci baju , kena masak utk sarapan, lunch ,teatime dan dinner setiap hari untuk anak anda. Zaman sekarang semua barang mahal , so parent yg  berakal ,mereka tau nak buat macamana demi anak mereka. Jangan harapkan kudrat pengasuh 200%  ,yg dijaga tu anak anda ,bukan anak pengasuh . Jangan buat buat lupa pulak

-Pengasuh bukan emak bapak kita yang menjaga cucu , kalau orang tua kita mereka sanggup jaga sampai berhari hari tak balik rumah  pun takpe . Maklumlah cucu sendiri , sayangnya kemain lagi.

-Pengasuh jugak ada suami , ada anak anak yg jugak perlukan perhatian makan minum dari seorang isteri / seorang ibu. Pengas…

Kek Cokelat kukus maQnie

Assalaumualaikum

Harini maq nak kongsi resepi kek kukus coklat yang pada maq sangat mudah dimasak . Dimasak dengan cara mengukus , so simple !

Bahan bahan  :

2cawan tepung naik sendiri
1 cawan serbok koko
( dua bahan ini diayak )

3biji telur ayam
2cawan gula pasir
1sudu teh vanila esen
1cawan minyak masak
1cawan susu sejat
( semua bahan diblender )

Bahan yang diblender dimasukkan dalam bahan yang telah diayak . Kacau adunan hingga sebati . Sapu acuan dengan sedikit minyak masak . Tuang adunan kedalam acuan , kukus selama 30 minit . Jika anda guna acuan yang besar , masak selama 1 jam . 30 minit tu untuk acuan macam maq pakai dibawah ni .

* Bekas tupperware *


Bekas ini boleh digunakan untuk mengukus makanan .


Untuk adunan diatas ,maq dapat 2 biji kek kukus dengan bekas ini . Anda biasa lihat bekas macam nikan ? Biasanya tupperware datangkan dengan 2 pcs .


Maq guna kukusan periuk nasi keluaran panasonic yang boleh memasak dengan pelbagai cara masakan . Mengukus dengan periuk elektrik i…

Telok Cempedak 1may 2016

Assalamualaikum
Bila anak beritahu dia nak final exam next week  untuk sem 2 . Maq ,sebagai ibu kena bagi dia support pada semua aktivitinya , supaya dia tidak terasa stress sempena final exam tu .Dan diberitahu , dia dapat cuti selama 3 hari kerana
1- cuti sebab elektrik takda
2- cuti sebab hari pekerja
3- cuti sebab  cover cuti hari pekerja yang jatuh pada ahad

Dan kebetulan suami pula dapat cuti 2 hari 1may dan 2may . Makanya peluang ni maq ambil untuk pergi menziarah anak yang ada diKuantan ,Pahang.

Selepas sarapan , dia ajak maq pergi ke Telok Cempedak yang tidak jauh dari kolej beliau belajar.  Ini merupakan kali ke 2 maq berkunjung ke Telok Cempedak. Kali pertama maq pergi masa lepas SPM umur 18 tahun dan sekarang umur maq nak 47 tahun . Subhanallah, dah nak 30 tahun tu. Hehee kalau anak takda belajar  kat sini ,mungkin tak jejak langsung agaknya. Wallah hualam..Yok tengok kenangan semalam



  ( kenangan 1 may 2016 )  di Telok Cempedak , Kuantan ,Pahang.











Pantai yang menarik.
Sua…