Pantau kemelesetan ekonomi

Assalamualaikum

Tahun 2016 telah mengalami penurunan ekonomi diawal kehadirannya .Baru je masuk bulan Januari , terdapat banyak syarikat swasta yang telah memberhentikan pekerja pekerjanya kerana syarikat telah mengalami penyusutan pengeluaran yang terlalu teruk . Inilah takdir .Inilah pusingan hidup. Inilah juga dugaan pada individu dan negara . Dengan pampasan yang diberi ,ianya tidak mampu menampung keperluan maksima penerima pampasan. Mungkin setahun dua boleh la support keluarga ,tapi lama kelamaan ? Apa yang lebih perlu jika anda diberhentikan kerja ?

Dengan wang pampasan yang anda perolehi , buatlah sikit untuk  modal diri , Contohnya jika anda tidak punya lesen memandu ,ambillah peluang ini untuk belajar memandu . Manalah tahu jika anda dah ada lesen nanti ,peluang pekerjaan datang dengan mudah . Anda boleh fikirkan lah apakah jenis pekerjaan yang melibatkan lesen memandu . Banyak rasanya ,antara minat dengan tidak je . Lesen motor jugak penting di kalangan pekerjaan yang terdapat diMalaysia . contoh ? seperti penghantar pizza ! runner ! delivery ! ada banyak lagi yang maq tak larat nak taip.

0rang perempuan pula jika dah confirm nak berhenti , dan anda jenis tak reti duduk diam dalam rumah , apa kata buat modal berniaga online . Sambil tu jika ada krusus krusus yang melibatkan aktiviti kegemaran anda , pergilah ! Misalnya krusus menjahit , kursus masakkan roti dan pasta atau kek / biskut dan macam macam lagi. kenapa perlu krusus ? ahha dengan pengalaman dan ilmu yang anda perolehi tu , boleh la anda mulakan perniagan anda sendiri. promote hasil kerja anda di laman social  yang anda aktif .  in sha allah ada rezeki anda , nanti ramailah yang berminat nak order . alang alang online sesaja ,ada baik promote hasil produk , kan ?

Untuk pengetahuan anda , dinegara kita , tiap perniagaan yang melibatkan orang ramai wajib ada lesen berniaga yang sah . Untuk perniaga online sekali pun ,biar lah untung cuma rm 3/4 , lesen tetap perlu ada .  tapi warga asing yang jual ais krim naik motor tu pakai lesen apakah ? kumpulan mujibur yang jual karpet tu? golongan yang jual pakaian di pasaraya tu ? dan ada melambak lagi warga asing yang selamber je berniaga  disekeliling kita ni , mereka guna lesen dari manalah kan ?
waallah hualam ~

Apakah dah adat orang kita , kita lebih hormatkan tetamu melebihi keluarga sendiri ,. begitu jugak sistem negara kita. jangan satu hari nanti ,rakyat jadi pengemis di negaranya sendiri, gara gara sukar nak dapat peluang pekerjaan . Ramai juga yang cakap ..ala orang melayu ni kan pemalas , TIDAK !! sekarang ni melayu dah rajin berniaga tapi peluang melayu berniaga sangat tipis dikalangan pihak berwajib !  hanya sebab ? ye melayu * tak cukup modal* untuk dapat peluang . Pastinya rahsia ada dimana mana . Antara sedar dengan tidak , Akibat * rahsia * yang disorokkan tu , Darah daging yang memakan dari sumber rahsia jugak tidak berkat. Makanya lama kelamaan anak cucu kita makan hasil dari yang tidak halal dan jauh dari keberkataan dari Allah s.w.t. .
nauzubilla himinzaliq~

Yang penting sekarang ni jika nak susukan kera dihutan tengok jugak keadaan. jangan pakai hulur je * something kita melting*

**maq berkata untuk peringatan diri sendiri juga..

Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Melepaskan rindu dalam kereta

Cara Tukar Nama Pada Geran Tanah Yang Pemiliknya Dah Meninggal

Susu sejat ganti santan kelapa

Pesanan SMS dari MKN

Kek Susu ( bakar )

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Senarai Doa yang boleh kita selitkan dihari arafah

Pesanan MKN