era yang berbeza

Assalammualaikum ..

Bila dah masuk gerbang 45tahun , rasanya banyak dan padat memori maq dengan kenangan .

Paling menarik ketika 1983 umur maq 14, form 2. ketika tu adik maq yang bungsu baru berusia setahun lebih . maq dapat adik bungsu pada usia maq 12 tahun dan adik ni merupakan anak ketiga orang tua maq dan anak lelaki pertama mereka juga .

Ketika tu orang tua maq dua - dua bekerja luar rumah . dan maq pula bersekolah sesi petang .

Dengan atas arahan ibu  , remaja berusia 14tahun itu sudah pun tahu mengurus adik kecilnya , mengurus dirinya , rumah nya dan persekolahannya .

Biasanya seawal pagi maq sudah menyidai baju yang telah pun dicuci oleh ibu .. memberi adik makan dan juga memandikannya sebelum dihantar kerumah pengasuh ( makcik maqnie disebelah rumah )  . kemudian  maq pula membuat persiapan untuk ke sekolàh  menengah pada pukul 11.30am setelah semua kerja rumah dan kerja sekolah beres ...  ye sangat padat jadual hariannya kan . kadang-kadang menangis sendiri bila adik pulak meragam ..huhhu..

Semua ini berlangsung sehingga adik sudah masuk sekolah rendah dan maq sudah berkerja ..hajat nak sambung study pun terpaksa dilenyapkan sebab orangtua tak mampu so terpaksa cari kerja yang waktu itu gaji sehari cuma rm4. itulah pengalaman remaja era 80-90an .

Remaja sekarang ?
Semua kena sedia depan mata . tinggal ambil masuk mulot pun kadang-kadang cuci pinggan yang 2-3 biji dalam sinki  pun malas ! Apa lagi nak cebok berak adik .... Termuntah- muntah adalah ..


Dimana silapnya ???? Terlalu manja agaknya .. Hmm


#maqnie ~ tak tengok anak orang lain , tengok anak sendiri sudah la .... Allahhu**

Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Melepaskan rindu dalam kereta

Cara Tukar Nama Pada Geran Tanah Yang Pemiliknya Dah Meninggal

Susu sejat ganti santan kelapa

Pesanan SMS dari MKN

Kek Susu ( bakar )

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Senarai Doa yang boleh kita selitkan dihari arafah

Pesanan MKN