harapan setinggi gunung


Assalammualaikum

jam menunjukkan keangka  10 . 00 malam  . anak bungsu maq belum balik dari rumah jiran , ada kerja sekolah yg perlu dibuatkan bersama anak jiran itu .sekarang ni jadual waktu dia sangat padat .

seawal 5.45 pagi dia sudahpun bangun tidur. kemudian menguruskan diri sehingga kedengaran azan subuh  dia pun segera menunaikan tanggungjawap nya pada Allah . selepas itu dia mengenakan pakaian sekolah dan membungkus bekalan nya yg telah pun maq masak . dia tak bagi maq sediakan keran akatanya nanti maq isi terlalu banyak , membazir ...

pukul 6.15 pagi dia akan bersarapan jika dia rasa perlu ,jika tidak dia hanya minum air yg maq dah bancuhkan untuk keluarga tu . pukul 6.45 pagi van sekolah tiba dan dia pun dihantar kesekolah rendah yg kira-kira 1/2 kilometer dari rumah maq .

lewat tengahari sekitar pukul 2.00 petang baru dia pulang . bergegas kedapur untuk makan tengahari yg pada maq ,sudah pun petang ! lepas makan dia bersihkan diri untuk solat zohor dan kemudian ke rumah ustazah untuk belajar al-Quran dan tajuidnya sekali .

pukul 3.05 petang van sekolah menanti dia dihadapan rumah ustazah dan dia dibawa kesekolah agama . dia sekarang belajar di darjah enam disebelah pagi dan darjah enam juga disebelah petang .

yg kesiannya dia selalu bersunggut sebab letih . tapi maq buat-buat tak ambil kesah sebab dia memang perlukan  aktiviti yg sebegitu kerana dimasa akan datang dia akan berjumpa dengan pelbagai lagi ragam kehidupan yg lebih mencabar buatnya .

harini dia minta maq urutkan badanya ,katanya dia sakit belakang ..ohya dia kena selsema mungkin kerana penat dan kerana cuaca panas yg dia kurang bertahan  .


ketika mengurutnya maq cakap ...bukan awak sorang yg kena teruk macam ni ,kawan-kawan awak jugak , semua murid darjah enam memang begini , selalu busy dengan belajar . dia cuma diam mungkin sebab menahan sakit diurut dan sakit dengar maq membebel . ....

dan yg jelas ketika dia tidur , keletihan dia sepanjang hari tu jelas kelihatan  .... oh anak ku ,tabahkan lah hatimu dalam mengejar cita-cita dan mencari ilmu ,semakin kau berlajar ,semakin kau rasa begitu banyak yg kau tidak tahu ...maq doakan anak maq semuanya berjaya dalam aktiviti menuntut ilmu . tak kira dlm ilmu dunia mahupun ilmu akhirat..aaminn....

tahniah kepada anak maq yg nombor 2 kerana pointer dia 3.1 bagi exam STPM semesta pertamanya yg lalu ( lower six ) dan untuk anak sulung maq yg mendapat 2A1C1D dlm exam STPM nya utk upper6 2013,keputusan sebenar tunggu  lagi hehehe

pelajaran itu penyuluh hidup wahai anak-anakku .maka bersabarlah untuk mendapatkannya ~


Comments

Popular posts from this blog

Cara Tukar Nama Pada Geran Tanah Yang Pemiliknya Dah Meninggal

Kad kena telan mesin Atm

Tanjung Hill, Batu Pahat ,Johor

Result pemeriksaan darah sangat mengejutkan

Susu sejat ganti santan kelapa

Pantai Perpat, Rengit, pantai semulajadi yang tenang

Doa Amalan Neelofa

Melepaskan rindu dalam kereta

Pesanan SMS dari MKN

Mimpi Orang yang dah tak ada.